1990 – Anul 0 pentru Romania. Cum a fost sarbatorita ziua nationala

1 decembrie 1990. Cum a sarbatorit Romania atunci ziua nationala dupa sfarsitul regimului comunist?
1 decembrie 1990. Cum a sarbatorit Romania atunci ziua nationala dupa sfarsitul regimului comunist?

1 decembrie 1990, prima zi nationala si primele parade de bucurie privite cu drag de cetateni. Unii romani s-au bucurat in tihna de reusita, altii si-au reamintit de cei care carora le datoreaza sfarsitul comunismului, in timp ce a treia categorie din ei ii huiduiau pe Coposu.

1 decembrie 1990 – Prima zi nationala a Romaniei libere

Ziua nationala din 1990 la Alba Iulia a fost marcată de huiduieli indreptate catre Corneliu Coposu. Legea nr. 10 din 31 iulie 1990 arata ca ziua nationala se sarbatoreste pe data de 1 decembrie. Actul normativ promulgat de presedintele Romaniei (Ion Iliescu) a constituit baza articolului 12, alineatul 3, din Constitutia adoptata in anul 1991. Prima data in istoria noastra 1 decembrie a fost sarbatorit ca zi nationala in 1990.

In acel an, sarbatoarea a fost motiv de bucurie de doua ori – la 30 noiembrie (Bucuresti) si la Alba Iulia. In Capitala, mii de persoane au fost prezente pentru a urmari parada militara de pe Bulevardul Kiseless, pe sub arcul de Triumf au defilat batalioane de elevi ai Academiei Militare, studenti ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infanteristi si vanatori de munte, jandarmi, pompieri si parasutisti. La parada au participat personalitati oficiale in frunte cu presedintele Ion Iliescu si prim-ministrul Petre Roman.

Cum se sarbatorea in regimul comunist?

Ziua Nationala in perioada comunismului era sarbatorita pe data de 23 august. Romanii nu aveau posibilitatea sa se bucure enorm de cele petrecute, pentru ca totul se petrecea cu mult fast.

„Stima noastra şi mândria, Ceauşescu, România!” sau „Partidul, Ceauşescu, România”, erau lozincile auzite atunci.