Adevarul despre scufundarea Titanicului. Ar fi avut loc din cauza unui fenomen meteorologic

Adevarul despre scufundarea Titanicului. Ar fi avut loc din cauza unui fenomen meteorologic
Adevarul despre scufundarea Titanicului. Ar fi avut loc din cauza unui fenomen meteorologic

Adevarul despre scufundarea Titanicului. Titanicul s-a scufundat in Oceanul Atlantic, in largul insulei Terranova, dupa ce s-a lovit de un aisberg. Tragedia s-a petrecut in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Au murit in jur de 1.500 de persoane, intr-un naufragiu care intriga si astazi omenirea. S-au implinit 108 ani de la acea noapte cumplita.

Multi sunt inca socati de eveniment, mai ales ca pachebotul, aflat la primul sau voiaj, avea faima unei nave de top. Se credea ca ofera cea mai mare siguranta. La mai bine de un secol de la naufragiu, tragedia Titanicului nu si-a dezvaluit toate secretele. Recent a aparut o noua ipoteza, care pare sa explice ce a dus, de fapt, la scufundarea navei.

Adevarul despre scufundarea Titanicului. Ar fi avut loc din cauza unui fenomen meteorologic

Conform unor informatii noi, se pare ca Titanicul nu a putut sa evite ciocnirea cu aisbergul din cauza unui fenomen meteorologic. Aceasta ipoteza a aparut in „Weather”, publicatia Societatii Regale de Meteorologie din Marea Britanie. Conform publicatiei, o furtuna solara sau geomagnetica ar fi perturbat instrumentele de navigatie ale vasului de croaziera.

Mila Zinkova este specialist meteorolog afiliat Universitatii California din San Francisco. Ea a studiat posibilitatea ca un fenomen solar sa fi perturbat echipamentele pachebotului. Studiul sau a fost publicat in revista „Weather” si se bazeaza pe marturiile supravietuitorilor. Multi dintre ei au povestit ca, in noaptea naufragiului, cerul era luminat de aurora boreala.

Adevarul despre scufundarea Titanicului. Cea mai importanta marturie este cea a lui James Bisset. El era secund pe „Carpathia”, prima nava care a sosit la locul tragediei pentru a oferi ajutor. In jurnalul sau de bord, ofiterul a notat: „Nu era Luna, dar stralucea aurora boreala, razele sale tasnind de la orizontul nordic”. Fenomenul era inca vizibil si la cinci ore dupa aceea, atunci cand nava se apropia de Titanic. „Vedeam inca fasciculele verzi ale aurorei, in timp ce Carpathia se apropia de barcile de salvare ale Titanicului”, a mai scris ofiterul, conform Digi24.

Adevarul despre scufundarea Titanicului. Conform cercetatoarei Mila Zinkova, desi fenomenul aurorei boreale este recunoscut pentru frumusetea sa, are si capacitatea de a interfera cu diferitele instrumente magnetice si de telecomunicatii. De fapt, aurora boreala este chiar rezultatul efectului pe care il are interactiunea activitatii solare cu campul magnetic al Pamantului.

O furtuna geomagnetica de acest tip ar fi fost suficienta pentru a perturba sistemele de navigatie de pe Titanic. Asta incluzand busolele. Asta ar putea explica ciocnirea bizara dintre nava si aisberg.