Ai si tu acest semn pe mana stanga? Ce semnifica, de fapt, cicatricea

semn vaccin mana

Cu siguranta te-ai intrebat ce semnifica semnul pe care il ai pe bratul stang. Iata ca acum a venit raspunsul. Potrivit realitatea.net, este vorba despre un vaccin foarte comun, mai ales inainte de anii ’70. Era utilizat virusul Vaccinia, pentru a declansa un raspuns imun impotriva virusului variolei.

Mai mult, dupa vaccinare se forma o crusta in zona intepata, rana se vindeca dupa cateva saptamani, iar de aici vine aceasta cicatrice rotunda.

Medicii foloseau o metoda cel putin ciudata pentru a realiza acest vaccin: foloseau un ac bifurcat ce continea solutia de Vaccinia, apoi intepau bratul de mai multe ori.

La putin timp dupa vaccinare aparea o umflatura pe brat ce tinea 8 ore, apoi, dupa 6 saptamani, umflatura revenea si se forma un nodul. Acel nodul forma ulceratii, care provocau cicatricea.

Ce este variola

Variola este o boala contagioasa, de natura virotica. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorand si desfigurand un numar imens de oameni de-a lungul secolelor; numai in secolul al XX-lea au murit de variola intre 300 si 500 de milioane de oameni.

Numai in 1967 s-au imbolnavit de variola circa 15 milioane de oameni si au cazut victime acestei boli doua milioane.

In acelasi an Organizatia Mondiala a Sanatatii a desfasurat o campanie intensa de vaccinare si de informare a opiniei publice cu privire la aceasta boala.

In 1977, variola a fost total eradicata; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afectiune contagioasa ai carei germeni au fost total eliminati din mediul natural.

Variola se localizeaza in vasele de sange mici de piele, in gura si gat. In piele, rezultatul este o eruptie maculo-papular caracteristica, urmata de basicute umplute cu lichid.

Variola majora, o boala mult mai grava, are o rata de mortalitate globala de 30-35%. Variola minoră provoaca o forma mai usoara de boala, care ucide aproximativ 1% din victimele sale.

Complicatii pe termen lung, datorită infectarii cu variola majora, includ cicatrici caracteristice, de obicei pe fata care apar la 65-85% din supravietuitori.

Orbirea e rezultatul unor ulceratii corneene si cicatrici, iar deformatiile la nivelul membrelor din cauza artritei si osteomielitei sunt complicatii mai putin frecvente, observate la aproximativ 2-5% din cazuri.