Fortareata Alhambra. Tunelurile secrete ascunse sub cetate

Fortareata Alhambra. Tunelurile secrete ascunse sub cetate
Fortareata Alhambra. Tunelurile secrete ascunse sub cetate

Autoritatile din Alhambra se gandesc sa transforme dealul accidentat de sub cetate intr-o promenada turistica. Astfel, subiectul misterioaselor tuneluri subterane ale acestei cladiri provoaca din nou intrigi. Ar putea fi adevarat ca, sub marele fort al maurului din Granada, a existat odata un mini-oras de caverne si pasaje subterane? Aflati mai multe de la noi.

Fortareata Alhambra, paznicul de piatra din Albaicin

Stand in frumoasa piata din Paseo de Los Tristes din Granada, cu spatele la vechiul cartier arab din Albaicin, va uitati in sus la zidurile maiestuoase ale Alhambrei. Aceasta este cel mai cunoscut monument maur din Spania. Dedesubt se afla raul Darro, care curge prin centrul Granadei, printre maluri luxuriante si sub poduri vechi de secole. Daca privesti mai de aproape, pe dealul abrupt opus, sub o casa veche, vei vedea niste porti acoperite de iedera. Acestea sunt intrari catre reteaua extinsa de tuneluri subterane care leaga Alhambra de Albaicin si restul orasului.

Labirintul de sub pamant

Dealul de sub Granada gazduieste o retea de tuneluri secrete. Aceasta lume secreta aflata sub una dintre cele mai faimoase atractii turistice din Spania a fost discutata recent in stirile spaniole. Autoritatile din Alhambra intentioneaza sa construiasca o promenada pe malul lui Darro, cu vedere la Paseo de los Tristes. Totusi, chiar daca acest proiect continua, expertii spun ca este putin probabil ca tunelurile subterane sa fie deschise publicului, din cauza riscurilor de securitate si din cauza daunelor pe care le-ar putea provoca turismul in masa. Se pare ca vor ramane invaluite in mister si legenda si isi vor pastra secretele intunecate pentru totdeauna.

Istoricii au teoretizat ca retelele subterane ale Alhambrei au avut mai multe scopuri. Cercetari recente au descoperit nu mai putin de 21 de temnite subterane, legate de lumea exterioara doar prin mici deschideri in tavanele lor. Acestea puteau fi accesate printr-o retea labirintica de tuneluri inguste. Tunelurile permiteau locuitorilor Alhambrei sa vina si sa plece nevazuti, fapt deosebit de important in timpul asediilor. Unele au fost folosite pentru a depozita alimente precum graul si cerealele. Conform unei teorii destul de bizare, alte cai subterane ar fi fost folosite pentru a transporta animale salbatice exotice, pentru a distra regalitatea maura din Granada.

Fortareata de pe stancile rosii

Alhambra din Granada este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura islamica. Acesta, impreuna cu Marea Moschee din Cordoba, sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezentei musulmane in Spania din secolul VIII pana in secolul XV. Cuvantul Alhambra provine de la Al Hamra, “rosu” in araba, datorita culorii stancilor pe care este construit palatul.


Sursa: TheCultureTrip
Foto: Civitatis.com