Alimente cu efect antiviral si antibacterian. Recomandarile facute de nutritionisti

Alimente cu efect antiviral si antibacterian. Recomandarile facute de nutritionist
Alimente cu efect antiviral si antibacterian. Recomandarile facute de nutritionist

In perioada imediat urmatoare o sa trecem printr-un moment greu. Pe langa obisnuitele raceli sezoniere si viroze respiratorii sau gripa, acum ne aflam in fata realitatii dure a pandemiei cu noul coronavirus. Tocmai de aceea, acum este mai important ca niciodata sa respectam cu strictete o dieta alimentara care sa sustina si sa protejeze sistemul imunitar si sa consumam alimente cu efect antiviral.

Lygia Alexandrescu, o renumita nutritionista, ne ofera cateva idei in legatura cu ce ar fi bine sa consumam in aceasta perioada.

Dieta pentru raceala si gripa. Ce alimente cu efect antiviral putem consuma

Unul din aspectele importante este mentinerea stricta a orarului zilnic de mese. In perioada de boala si recuperare, poate aparea un apetit scazut, insa alimentatia corecta si hidratarea suficienta sunt foarte importante. Alimentele consumate trebuie sa fie de calitate, cu nutrienti biodisponibili imediat, ce pot scurta perioada de boala si convalescenta.

Portii mici de mancare

Alt factor important este consumarea portiilor de mancare frecvent, la distante de 2-3 ore, evident, in cantitati reduse. Intre mese se recomanda consumul de lichide calde, pentru favorizarea hidratarii. Odhina trebuie sa se faca la temperatura comfortabila ambientala, in conditii de igiena si liniste maxime.

Hidratarea, importanta pentu vindecare

O mare parte din simptomele care ne provoaca o stare de discomfort in timpul racelii sau virozelor, provoaca de asemenea si o pierdere a apetitului pentru apa. Tocmai de aceea, atat medicii, cat si nutritionistii insista atat de mult pe consumarea lichidelor. Acestea pot fi la temperatura camerei, sau calde, dar niciodata reci. Pe langa apa, mai putem bea ceaiuri de plante cu lamaie, sucuri de fructe proaspat stoarse, cu toata pulpa fructelor, supe de pui sau de legume.

Laptele nu este recomandat

Pentru adulti, este de evitat consumul laptelui. Acesta poate stimula productia de mucus si histamine, ceea ce inseamna o agravare a simptomelor. In cazul copiilor, totusi, nu este nevoie scoaterea acestuia din alimentatia zilnica.


Sursa si foto: antena3