Biserica de piatra din Densus. Locul misterios din Romania, unde vin mii de turisti

Biserica de piatra din Densus. Locul misterios din Romania, unde vin mii de turisti
Biserica de piatra din Densus. Locul misterios din Romania, unde vin mii de turisti

Tara Hategului este plina de obiective turistice care merita vizitate. Printre acestea se numara castele, vulcani, dinozauri, biserici, munti sau mlastini. Unul dintre aceste obiective turistice este biserica de piatra din Densus. Aceasta este contruita din caramzi de piatra si este deschisa de peste 7 secole.

Unele teorii sustin ca lacasul de cult ar fi fost la inceputurile sale un templu roman dedicat zeului Marte. Alte teorii spun ca biserica a fost construita in secolul al VII-lea si restaurata peste inca alte 6 secole.

Istoria bisericii bizare

Indiferent de originile sale, este cert ca in ziua de astazi, biserica de piatra din Densus impresioneaza pe toata lumea, in primul rand datorita stilului bizar, necaracteristic tarii noastre.

Biserica a fost construita din blocuri masive de piatra, aduse din fosta localitate romana Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Oficial, biserica de piatra din Densus a fost deschisa pentru prima data in secolul al VII-lea, iar in secolul al XIII-lea a fost imbunatatita si renovata. unii istorici sustin insa ca bisrica ar fi fost initial utilizata ca templu roman dedicat zeului Marte.

Dupa anul 1720, biserica a fost lasata in paragina. In jurul anilor 1850, biserica ajunsese o ruina si mai multe indicii au fost gasite ca localnicii vremii o voiau daramata. Autoritatile de atunci au salvat insa biserica, declarand lacasul de cult monument istoric.

Biserica de piatra din Densus – un loc deosebit pentru preoti

Biserica reprezinta o experienta placuta nu doar pentru turisti, ci si pentru preoti. “Vin cu bucurie, gandindu-ma ca aici s-au rugat multe generatii de credinciosi, este cea mai veche biserica din Romania, cu slujba neintrerupta si lucrul acesta spune ca poporul roman a fost un popor si este un popor credincios si vin cu bucurie, cu emotie, vazand picturile vechi.”, spune Monahul Teofil.

Comuna Densus este pozitionata la aproximativ 15 kilometri distanta de Hateg, pe drumul national 68, ce face legatura intre Hunedoara si Caras-Severin.


Sursa: Digi24
Foto: planiada.ro