Cand se va termina pandemia de coronavirus? Daca ne uitam la istorie, raspunsul nu este simplu

Cand se va termina pandemia de coronavirus? Daca ne uitam la istorie, raspunsul nu este simplu
Cand se va termina pandemia de coronavirus? Daca ne uitam la istorie, raspunsul nu este simplu

Cand se va termina pandemia de coronavirus? In toate aceste luni, cu peste 37 de milioane de cazuri de COVID-19 si peste 1 milion de decese la nivel global, s-ar putea sa va intrebati cat timp va mai continua acest lucru.

De la inceputul pandemiei, epidemiologii si specialistii in sanatate publica au folosit modele matematice pentru a oferi o prognoza pentru pandemia de coronavirus, in incercarea de a reduce raspandirea coronavirusului.

Dar modelarea bolilor infectioase este dificila. Epidemiologii avertizeaza ca “modelele nu sunt globuri de cristal”. Chiar versiunile sofisticate, precum cele care combina previziunile sau folosesc invatarea automata, nu pot dezvalui neaparat cand se va termina pandemia sau cati oameni vor muri.

Pandemia de coronavirus – unde ne aflam?

In primele zile ale pandemiei, multi oameni sperau ca coronavirusul va disparea pur si simplu. Unii au sustinut ca va disparea singur odata cu caldura verii. Altii au sustinut ca imunizarea va incepe dupa ce vor fi infectate suficiente persoane. Dar nimic din toate acestea nu s-a intamplat.

S-a dovedit ca o combinatie de eforturi de sanatate publica pentru a reduce si a atenua pandemia de coronavirus, de la testarea riguroasa si urmarirea contactelor, la distantarea sociala si purtarea mastilor, au fost de ajutor .

Avand in vedere ca virusul s- a raspandit aproape peste tot in lume, totusi, astfel de masuri nu pot pune capat pandemiei. Toate privirile sunt acum indreptate spre dezvoltarea vaccinului.

Cu toate acestea, expertii ne spun ca, chiar si cu un vaccin de succes si un tratament eficient, pandemia de coronavirus s-ar putea sa nu dispara niciodata. Chiar daca pandemia este limitata intr-o parte a lumii, probabil ca va continua si in alte locuri, provocand infectii in alta parte.

Si chiar daca nu o sa mai fie o amenintare imediata, coronavirusul va deveni probabil endemic – ceea ce inseamna ca transmisia lenta si sustinuta va persista. Coronavirusul va continua sa provoace focare mai mici, la fel ca gripa sezoniera.

Istoria pandemiilor este plina de astfel de exemple frustrante

Odata ce apar, bolile rareori parasesc aceasta planeta.

Indiferent daca este bacterian, viral sau parazit, practic fiecare patogen care a afectat oamenii in ultimele cateva mii de ani este inca alaturi de noi, deoarece este aproape imposibil sa le eradicam pe deplin.

Singura boala care a fost eradicata prin vaccinare este variola. Campaniile de vaccinare in masa conduse de Organizatia Mondiala a Sanatatii in anii 1960 si 1970 au avut succes, iar in 1980, variola a fost declarata prima – si inca, singura – boala umana care a fost complet eradicata.

Deci, povestile de succes precum variola sunt exceptionale.

Luati, de exemplu, agenti patogeni precum malaria. Transmisa printr-un parazit, este aproape la fel de veche ca omenirea si afecteaza lumea chiar si in ziua de astazi. Au existat aproximativ 228 de milioane de cazuri de malarie si 405.000 de decese in intreaga lume, doar in 2018.

Speranta moare ultima

Speram ca totusi, pandemia de coronavirus nu va persista timp de milenii. Dar pana nu exista un vaccin de succes si probabil chiar si dupa aceea, nimeni nu este in siguranta.

Atunci cand programele de vaccinare sunt slabite, infectiile pot reveni. Avem ca exemple rujeola si poliomielita, care reapar imediat ce eforturile de vaccinare se diminueaza.

Avand in vedere astfel de precedente istorice si contemporane, omenirea nu poate decat sa spere ca virusul care provoaca COVID-19 se va dovedi a fi un agent patogen tratabil si eradicabil.

Dar istoria pandemiilor ne invata sa ne asteptam la un altfel de viitor.


Sursa:
Foto: Al Jazeera, History Today, The Scientist,