Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. Iesea scandal daca nu avea asta pe masa

Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. Iesea scandal daca nu avea asta pe masa
Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. Iesea scandal daca nu avea asta pe masa

Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. In timpul anului, in restul zilelor obisnuite, Nicolae si Elena Ceausescu mancau preparat obisnuite. Preferatele lor erau cele pe baza de verdeturi. Insa, atunci cand venea vorba despre mesele bogate pregatite in timpul sarbatorilor de iarna, sotii Ceausescu se reorientau spre alte preparate culinare.

Citeste si: Mituri din Romania comunista despre familia lui Nicolae Ceausescu. Dictatorul ar fi fost descendentul lui Mihai Viteazul

Cei doi gazduiau numeroase serate de lux, cu o multime de invitati, care se bucurau alaturi de ei de mancarea gustoasa. Fiica lui Marin Ceausescu, Mihaela Ceausescu, a relatat ce mancau oaspetii cuplului de dictatori, de sarbatori. Detaliile sunt oferite in volumul „Nu regret, nu ma jelesc, nu strig”, care a aparut la Editura Meteor Press.

Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. Iesea scandal daca nu avea asta pe masa

Mancarea traditionala de carne e porc si de peste era nelipsita de pe masa cuplului de dictatori, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Se pare ca cei doi savurau niste preparate la care majoritatea romanilor doar visau, in acea perioada. Bucatareasa cuplului pregatea mancarea pentru un grup cuprins intre 8 si 15 persoane, conform evz.ro.

Citeste si: Ultima gardă de corp a lui Nicolae Ceaușescu: ”Întreba: unde să plec? De ce să plec?”

Totul era pregatit cu o seara inainte. Cele mai cerute feluri de mancare erau ciorbele acrite foarte mult, fripturile la gratar si prazul umplut cu carne. Iesea mare scandal daca Ceausescu nu vedea asta pe masa. Chiar si cei doi caini, Corbul si Sarona, aveau meniul propriu. Dimineata mancau cremvrusti. La pranz primeau budinca de branza cu spaghete, legata cu zece oua ori carne de vita cu zarzavat.

Ce manca Nicolae Ceausescu de Craciun. „Nici nu se compara rafinamentele culinare de acum cu asa-zisele rafinamente de la mesele Ceausestilor, chiar daca si ei ar fi avut acces, sa zicem, la fructe de mare. Dar nu le placeau. Ei mancau mancaruri traditionale, sarmale, friptura, pui la ceaun, piftie, salata de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sarbatoare. Daca lipseau era vai si-amar!

Lui Nicolae Ceausescu ii mai placeau in special preparatele traditionale din peste, ciorba de peste, plachia si saramura, marea lui pasiune fiind sarmalele. De baut, se bea vin alb si tuica de pruna, fiarta si indulcita. Tanti Lenuta mai bea bauturi dulci, pentru femei, dar nu se imbata. Cam asta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversari sau la Revelion”, a marturisit Mihaela Ceausescu.

Citeste si: Povestea lui Grigore Uruc, taranul analfabet care omora copii de Anul Nou: modul terifiant prin care actiona. Pana si lui Nicolae Ceasusescu ii era frica