Cea mai veche reteta culinara din lume. Preparatul are aproximativ 4.000 de ani

Care e cea mai veche reteta din lume?
Care e cea mai veche reteta din lume?

Gastronomia se reinventeaza de la zi la zi, mai cu seama ca gusturile si preferintele oamenilor au devenit din ce in ce mai volatile. Marii bucatari combina deseori preparate specifice din diverse tari, dulcele si saratul smd. Dar care a fost inceputul? Care este cea mai veche reteta culinara din lume? Ce au gatit si cum au combinat ingredientele si alimentele stramosii nostri?

Cea mai veche reteta din lume

O echipa de savanti internationali cu interese in istoria culinara, chimie alimentara si studii cuneiforme a descifrat si recreat feluri de mancare din cele mai vechi retete gasite in lume. Conform descoperirilor, o reteta de tocanita de miel ar fi printre cele mai vechi cunoscute in istorie. Instructiunile arata mai mult ca o lista de ingrediente cu mici specificatii gasite in conformitate cu sistemul de scriere dezvoltat mai intai de vechii sumerieni din Mesopotamia.

Tableta se afla la Muzeul de Istorie Naturala Yale Peabody. „Este ca și cum ai încerca să reconstitui o melodie; o singură notă poate face toată diferența”, a afirmat Gojko Barjamovic, arheolog culinar. Trei dintre tabletele gasite dateaza in jurul anului 1.730 inaintea erei noastre, iar a patra are cu aproximatie 1.000 de ani mai multi. Toate comprimate provin din regiunea Mesopotamia, care include Babilonul si Asiria – cunoscute azi drept Irak la sud de Bagdad si la nord de Bagdad, incluse fiind partile din Siria si Turcia.

  • Reteta
    „Carnea este pregătită. Mai pregătești și apă. Adaugi sare, pâinici din orz uscate, ceapă și lapte. Zdrobești și adăugi praz și usturoi”.

“Din punct de vedere al fizicii, procesul este același”

„Nu sunt rețete foarte informative – poate de patru rânduri – așa că facem multe presupuneri. Această idee vinde din faptul că putem fi ghidați de ceea ce funcționează – dacă este mult lichid, va fi o supă sau în cele mai multe cazuri, o tocană”, a precizat Pia Sorensen, un chimist alimentar de la Universitatea Harvard.

„Majoritatea materialelor alimentare de astăzi și de acum 4.000 de ani sunt aceleași: o bucată de carne este practic o bucată de carne. Din punct de vedere al fizicii, procesul este același. Există o știință care s-a păstrat astăzi la fel cum era acum 4.000 de ani”, a spus Jurado Gonzalez.