Centrul European pentru Controlul Bolilor: situatia din Romania va continua sa fie tragica cel putin pana la Craciun. Masurile actuale nu sunt suficiente

Centrul European pentru Controlul Bolilor, griji mari pentru Romania
Centrul European pentru Controlul Bolilor, griji mari pentru Romania

Numărul de cazuri noi de coronavirus si decese va continua sa creasca in Romania, iar situatia nu se va mai imbunatati nici macar cel putin pana la Craciun. Curba infectarilor risca sa intre pe o panta periculoasa. Ce spun specialistii de la Centrul European pentru Controlul Boililor? Care ar fi “scaparea” noastra? Strategia prevazuta de ei ne-ar putea aduce pe o cale mai bune in contextul pandemic.

Centrul European pentru Controlul Bolilor, griji pentru Romania

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor prevede situatia tragica din Romania, daca strategia nu se va schimba in curand. Din pacate, sanse ca lucrurile sa arate mult mai bine pana de Craciun sunt extrem de mici. Institutia a proiectat astfel de modele pentru fiecare tara din Uniunea Europeana.

Daca masurile se vor reintroduce din primavara anului viitor, curba infectarilor si a deceselor va fi din ce in ce mai sigura. ECDC mai precizeaza ca modelarile sale au si limitari din cauza specificului fiecarei tari. Prezumtia care are in prim-plan Romania arata ca imbolnavirile si decesele vor continua sa indice o crestere serioasa pana in sarbatorile de iarna, daca raman in continuare restrictiile actuale. Amintim ca presedintele tarii declara in cursul zilei de miercuri ca nu intentioneaza sa revina la masurile drastice de la inceputul pandemiei dupa 6 decembrie (data alegerilor) tocmai pentru ca masurile actuale sunt suficiente si Romania a intrat pe un trend de scadere.

Centrul European pentru Controlul Bolilor prevede ca starea din Romania nu se va ameliora pana de sarbatori

Klaus Iohannis e la polul opus

„Am analizat măsurile privind carantina zonală şi am solicitat o analiză INSP privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantine. Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă în numărul de cazuri săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi populaţia a respectat acest măsuri, ceea ce ne oferă o doză de optimism. Măsurile rămân în vigoare, orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”
Klaus Iohannis