Ciclul solar 25. Specialistii NASA au anuntat ce se intampla acum cu Soarele

Ciclul solar 25. Specialistii NASA au anuntat ce se intampla acum cu Soarele
Ciclul solar 25. Specialistii NASA au anuntat ce se intampla acum cu Soarele

Departe de problemele planetei Pamant, Soarele nostru a avut un an destul de linistit. O privire atenta asupra activitatii sale confirma ceea ce entuziastii solari suspecteaza de ceva vreme. Soarele, cea mai apropiata stea, a inceput ciclul solar cu numarul 25.

Ciclul solar – ce se intampla la fiecare 11 ani

De cand am inceput sa urmarim cu seriozitate petele intunecate ale Soarelui, oamenii au observat un tipar de liniste si calmare in activitatea solara. Acest tipar, ciclul solar, se repeta aproximativ la fiecare 11 ani.

Au avut loc 24 de astfel de cicluri de cand observatiile au fost inregistrate pentru prima data. Inregistrarile au inceput la mijlocul secolului al XVIII- lea. Potrivit unui grup format din experti de la NASA si Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA), decembrie 2019 a marcat inceputul pentru ciclul solar cu numarul 25.

Specialistii vegheaza pentru siguranta planetei

“Pastram o evidenta detaliata a celor cateva mici pete solare care marcheaza debutul si cresterea noului ciclu solar”, spune Frederic Clette, director al World Data Center Index Sunspot Index si al Observatiilor Solare pe Termen Indelungat.

Acestia sunt vestitorii minusculi ai viitorului foc de artificii gigant. Numai prin urmarirea tendintei generale de-a lungul mai multor luni putem determina punctul de varf intre doua cicluri.

In practica, variatiile comportamentului Soarelui fac imposibila identificarea unui nou ciclu pana cand cel precedent nu este incheiat.

Ciclul solar

Ciclul solar, sau ciclul activitatii solare, este o variatie periodica a radiatiei solare, variatie care determina schimbari climatice pe Pamant.

Ciclul solar are o durata medie de 11,2 ani. Se cunosc si cicluri solare cu durate intre 8 si 15 ani. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui. Acesta se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani. Activitatea solara este caracterizata prin numarul de pete solare, numarul de eruptii solare si radiatia solara. Cel mai bun indice este considerat cel al radiatiei de 2,8 GHz, adica al radiatiei cu lungimea de unda de 10,7 cm.


Sursa: ScienceAlert
Foto: IndiaTimes