Comoara de sub Bucuresti. Ar putea rezolva problema apei calde in Capitala

Comoara de sub Bucuresti. Ar putea rezolva problema apei calde in Capitala
Comoara de sub Bucuresti. Ar putea rezolva problema apei calde in Capitala

Comoara de sub Bucuresti. Pretul gigacaloriei are in tara valori cuprinse intre 80 si 366 de lei. In constanta pretul subventionat al gigacaloriei este de 250 de lei, iar cel real este de 366 de lei. Pretul gigacaloriei este in capitala de 163 de lei subventionat si 444 de lei pretul real.

Citeste si: Ioana Vasvari, colt de rai in Satu Mare. Povestea tinerei mame care a renuntat la cariera pentru plantele medicinale

Atunci, de ce in localitatea Beius, pretul gigacaloriei este de doar 80 de lei? Raspunsul este simplu, dar neasteptat! Acolo se utilizeaza apele geotermale care curg in adancurile localitatii.

Gigacalorie de 80 de lei la Beius

Exista multe locatii din Europa unde aceasta imensa cantitate de energie regenerabila este utilizata la incalzirea caselor. Mai mult decat atat, Uniunea Europeana chiar da bani Romaniei pentru a investi intr-o infrastructura de termoficare cu ape geotermale. Aceasta infrastructura, insa, nu exista.

Avand la baza informatiile furnizate de forajele de mare adancime, a fost realizata o harta a zonelor geotermale de pe teritoriul tarii.

Zonele cu potential geotermal ale Romaniei

Comoara de sub Bucuresti. Diana Persa, cercetator in cadrul Institutului Geologic, ne spune ca “Harta ilustreaza zonele cu potential geotermal ale Romaniei. Se identifica astfel zona din nord-vestul Romaniei, zona din Oltenia, Muntenia, zona din judetele Harghita – Covasna, zonele din regiunea Herculane si zona Harsova”.

Citeste si: Biserica de piatra din Densus. Locul misterios din Romania, unde vin mii de turisti

La inceputul anilor 80 chiar s-a pornit un proiect de exploatare a energiei geotermale, in nordul capitalei. La o adancime de aproximativ un kilometru, apele geotermale de sub Bucuresti au o temperatura care variaza de la 40-45 de grade Celsius in sud, pana la 120 de grade Celsius in nord. Au fost sapate puturi de mare adancime la un strand din spatele Casei Presei si la sediul institutului Ana Aslan, profitandu-se si de proprietatile terapeutice ale acestor ape.

Comoara de sub Bucuresti. Promisiuni fara rezultat

In 2009, autoritatile discutau despre transformarea Capitalei intr-un oras balnear, insa, la fel ca orice promisiune de pana acum, a ramas neonorata. In schimb, strandul de la Casa Presei a fost distrus, ramanand in functiune doar incalzirea geotermala a institutului Ana Aslan.

Citeste si: Nicusor Dan: veste dezastruoasa pentru bucuresteni. Ce se intampla in urmatoarele 3 luni


Sursa: Libertatea
Foto: