Coronavirus. De ce sapunul cu apa functioneaza mai bine decat dezinfectantul

Coronavirus. De ce sapunul cu apa functioneaza mai bine decat dezinfectantul
Coronavirus. De ce sapunul cu apa functioneaza mai bine decat dezinfectantul

Exista un secret mai putin cunoscut despre sapun si noul coronavirus, chiar daca este genul de sapun ieftin si obisnuit: functioneaza mai bine decat dezinfectantul pentru maini, pentru a elimina coronavirusul.

Cum ar putea fi adevarat acest lucru?

Ei bine, totul este despre chimie, spune Dr. Daniel Pastula, expert in boli neuroinfectioase de la UCHealth. El a asistat recent oficialii locali de sanatate publica, dupa ce noul coronavirus a declansat o crestere de cazuri in zona.

Pastula este expert in boli neuroinfectioase si neurolog la Spitalul UCHealth University din Colorado si profesor asociat de neurologie, boli infectioase si epidemiologie pentru Scoala de Medicina a Universitatii din Colorado si Scoala de Sanatate Publica din Colorado.

Pastula a spus ca sapunul este un dezinfectant simplu, dar extrem de eficient impotriva noului coronavirus.

Provocarea #IWillSurviveChallenge, de pe TikTok

Spalarea mainilor timp de cel putin 20 de secunde, cu orice tip de sapun, functioneaza excelent pentru a scapa de coronavirus. Pastula este un fan al videoclipului Gloriei Gaynor, care o arata cantand melodia “I will survive”, in timp ce se spala pe maini cu sapun.

In urma cu milenii, oamenii au descoperit ca pot combina grasimile animale cu sarurile alcaline sau cenusa, pentru a crea ceea ce acum numim sapun.

In timp ce dezinfectantul pentru maini poate neutraliza noul coronavirus, acesta nu are una din superputerile putin cunoscute pe care o are sapunul.

“Sapunul rupe o legatura chimica dintre agentii patogeni si piele, permitand agentilor patogeni sa alunece imediat de pe piele. Nu numai ca neutralizati virusul cu sapunul, dar il stergeti si fizic de pe maini”, a spus Pastula. “Dezinfectantul pentru maini nu face asta”.

Asadar, expertii in sanatate publica au dreptate atunci cand va spun ca spalarea mainilor cu sapun pentru cel putin 20 de secunde va ajuta la prevenirea infectiei cu noul coronavirus.

Medicii, sfatuiti sa se dezinfecteze mereu cu apa si sapun, pentru a se decontamina de noul coronavirus

Multi furnizori de servicii medicale se bazeaza pe dezinfectantul pentru maini si il folosesc de mai multe ori pe zi cand consulta pacientii. Se igienizeaza inainte de a vedea un pacient. Se igienizeaza dupa consultatie. Se igienizeaza inainte de a vedea urmatorul pacient si asa mai departe. Dar, cand Dr. Pastula are ocazia, se indreapta mereu spre o chiuveta cu sapun.

“Este mai bine”, a spus Pastula. “Daca am optiunea, folosesc apa si sapun. Folosesc igienizant pentru maini ca rezerva.”


Sursa: uchealth.org
Foto: StirileProTV si