Coronavirus versus raceala. Cum se deosebesc cele doua, de fapt

Coronavirus versus raceala. Cum se deosebesc cele doua, de fapt
Coronavirus versus raceala. Cum se deosebesc cele doua, de fapt

Ne aflam la inceputul unei perioade interesante din punct de vedere al sanatatii. Pe de o parte, la inceputul anului a explodat pandemia de coronavirus. De cealalta parte, ne aflam la inceputul obisnuitului sezon de raceli si gripe. Simptomele comune dar si virulenta oarecum asemanatoare si diferentele foarte mari intre severitatea urmarilor imbolnavirii vor crea probleme.

Coronavirus – simptome identice, dar o cu totul alta boala

Tusim. Ne doare gatul, sau stranutam. Ne curge nasul si avem febra si dureri. E raceala, e gripa, e coronavirus? Trebuie sa fac ceva? Ma duc la spital? Stau acasa? Am de ce sa-mi fac griji? Am nevoie de medicamente, sau imi fac un ceai?

Acestea sunt cateva din intrebarile la care o sa incercam sa raspundem incele ce urmeaza, avand in vedere problemele nou aparute in urma raspandirii infectiei cu coronavirus.

COVID sau raceala?

Nasul infundat sau tusea sunt simptome generale foarte des intalnite in sezonul rece. Insa cum putem sa ne dam seama daca este infectie cu coronavirus?

In primul rand, daca temperatura corpului depaseste valoarea de 38,8 grade, ar trebui cat mai repede sa facem un test COVID, pentru ca febra ridicata este unul din simptomele infectarii cu coronavirus. Spre deosebire de infectia cu coronavirus, la raceli febra este foarte rara si de obicei cu valori mai scazute.

Stranutul sau curgerea nasului de asemenea, simptome de o minima importanta. Daca acestea se instaleaza brusc si cu o diminuare sau disparitie a simturilor de miros si/sau gust, sunt sanse majore sa fie vorba despre coronavirus.

Tusea este din nou un simptom des intalnit in raceli si viroze obisnuite. Din pacate, la tuse nu se pot face diferentieri atat de clare. Ce este sigur este ca trebuie urmarite si celelalte simptone. De asemeni, ca sa ne ingrijoram, tusea trebuie sa fie persistenta (peste o ora si continua).

Recomandari pentru perioada de pandemie

Nu putem exprima in cuvinte cat de important este sa respectam cu totii niste reguli simple si clare, importriva noului coronavirus:

-purtam masti in public si spatii inchise
-nu ne apropiem prea mult de alte persoane, mai ales atunci cand nu este neaparat necesar (magazine, strada, birouri)
-ne spalam sau ne dezinfectam pe maini cat mai des posibil si dupa orice contact cu obiecte sau persoane
-reducem numarul de deplasari pentru cumparaturi, efectuand cumparaturi mai voluminoase, saptamanale
-reducem sau oprim complet alte deplasari mai putin importante (distractie, bar, localuri, calatorii, vacante)


Sursa: Digi24
Foto: PixaBay