Craciunul in Germania nazista. Mamele erau incurajate sa coaca prajituri sub forma unei svastice

Cum era Craciunul in Germania nazista?
Cum era Craciunul in Germania nazista?

Sarbatorile erau total diferite inainte, mai cu seama in Germania nazista. Totul era realizat pentru propulsarea diverselor aspecte ale regimului. Hitler ura Craciunul, iar asta trebuia sa simta si cetatenii. Cum se sarbatorea in acea perioada si ce schimbari au incercat sa faca nazistii?

Craciunul in Germania nazista

Nazistii au incercat sa aduca sarbatorirea Craciunului conforma cu ideologia nationala. Originile evreiesti ale lui Iisus Hristos si comemorarea nasterii sale au reprezentat probleme mari pentru convingerile rasiale de atunci. Intre 1930-1940 liderii au vrut sa schimbe cu totul sarbatoarea intr-un nazista, moment in care Hitler a avut ideea de a crea o biserica nationala, plan care a esuat. Germania era tara in care au aparut pietele de Craciun, impodobirea bradului si alte traditii, astfel ca marele lider nu a putut eredica in totalitate sarbatoarea, dar a reusit totusi sa o modifice.

Istoricul Gerry Bowler sustine ca prima schimbare a fost cu privire la imaginea Craciunului, care a devenit pentru un timp o simpla petrecere. Nazistii au introdus in povesti personaje fictive cu aceleasi convingeri ca ei, incercand sa asocieze lucruri pozitive intre nazisti si iarna. In decursul anilor, mai marii lideri au rescris colindul ”Noapte linistita” pentru inlaturarea asocierilor cu Iisus si credinta. Mamele erau incurajate sa coaca prajituri sub forma svasticii, iar steaua din brad a fost inlocuita cu un soare era departe de celebra stea a lui David.

Cum sarbatoreau nazistii Craciunul?

”Gândiţi practic, oferiţi sicrie”

”Faptul că alegeai să cânţi un anumit colind sau să coci o anumită prăjitură a devenit un act de disidenţă sau o exprimare a spirjinului oferit socialismului naţional,” afirmă istoricul Joe Perry.

Oamenii au devenit din ce in ce mai nepasatori cu privire la aceasta sarbatoare din cauza schimbarilor aferente. Specialistul a mai povestit ca in perioada razboiului nemtii chiar faceau o gluma macabra ”Gândiţi practic, oferiţi sicrie”.