Creatorul telefonului mobil, socat de reusita sa. “Te sun de pe un celular, un celular adevarat, portabil”

Creatorul telefonului mobil, socat de creatia sa
Creatorul telefonului mobil, socat de creatia sa

Multi nu-si pot vedea viata fara telefonul mobil acum, dar vremurile arata ca s-a putut trai si foarte bine fara, iar inventia l-a socat la inceputuri insusi pe cel ce a creionat totul. Catre cine a apelat prima oara si ce i-a spus?

Inventatorul telefonului mobil a fost socat de reusita creatiei sale

Se stie ca specificul gadget-urile din trecut era marimea incredibila pentru cei care nu au trait in acele vremuri. Primul celular din istorie era marca Motorola si cantarea 1.3 kg, avand o lungime de 23 de cm. Martin Cooper este omul care in anul 1973 a revolutionat istoria si a dat startul unui sir lung de telefoane care se intrec unele pe celelalte in ultimii ani.

Tatal telefoniei mobile a fost insusi socat de creatia sa. Inainte de mobilul inventat de Cooper existau telefoane instalate masinilor de politie, in ambulante sau taxiuri – unde era nevoie de comunicare rapida. Acestea nu puteau sa fie conectate la reteaua de telefonie fixa clasica si nu avea nici numere de apelare. Creatorul este si primul om din istorie care a realizat o convorbire cu un telefon mobil – Motorola DynaTAC, pe data de 3 aprilie 1973. Inventia putea doar sa initieze apeluri, iar Cooper l-a sunat atunci pe Dr. Joel S. Engel, competitorul sau de la T&T.

  • Joel, Marty la telefon. Te sun de pe un celular, un celular adevărat, portabil!”
Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil

Telefoanele au inceput sa aiba dimensiuni mai mici din 1984

În 1984, primul mobil care putea să treacă de la o arie celulară la alta a fost lansat de Bell Labs . Telefoanele încep să aibă domensiuni mai mici și să acopere o arie mai mare. Dacă în prezent se folosește tehnologia digitală pentru efectuarea convorbirilor, atunci transmisia se făcea în sistem analog, iar convorbirile nu erau tocmai “de calitate. În anii ’90 a fost lansată a doua generație de telefoane mobile, transmisia făcându-se în sistem digital. Astfel, convorbirile scăpau de interferențe, iar conectarea cu rețeaua se făcea mai rapid. Telefoanele sunt mai mici si devin mai usor de purtat”, arata life.ro.