Cum era sarbatorit Craciunul in vremea vikingilor? Festinul incepea abia dupa inchinarea paharelor catre toti zeii

Cum sarbatoreau vikingii Craciunul?
Cum sarbatoreau vikingii Craciunul?

Craciunul e sarbatorit din ce in ce mai ”silentios”, fara prea multe pregatiri, nu multi mai respecta traditiile, petrecerea e baza, iar muzica si dansul incununeaza seara speciala, incheiata cu cadouri. Inainte, insa, lucrurile stateau altfel? Cum era acesta sarbatorit in vremea vikingilor?

Craciunul sarbatorit in vremea vikingilor. Cum petreceau acestia?

Inainte ca perioada celei in care ne aflam sa fie asociate cu Iisus, iarna era prilej pentru dezmat, sarbatoare, bucurie si mai ales moment oportun pentru licorile bahice. Berea tare si carnea de porc erau nelipsite de pe mesele celor care isi luau putere pentru lupta de la zei. Zapezile se asternau treptat, iar vikingii erau nevoiti sa isi gaseasca refugiul in casele care nu le tineau prea mult de cald.

Umezeala era multa, focul se stingea, iar pentru asta animalele din jurul ogradei serveau si ele la ”incalzire”, pentru ca erau primite inauntru. Iarna era o perioada grea de supravietuire in majoritatea familiilor. Timpul trecea greu, grijile erau multe, mancarea stransa pe restul anului se termina incet, dar cu toate astea aveau loc si cateva seri de festin.

Cum era Craciunul sarbatorit pe vremea vikingilor?

Cum ii spuneau atunci ”barbarii” celebrei sarbatori

Cuvantul nordic pentru Craciun e “Jól”, care are origini necunoscute, dar se stie ca inseamna o perioada de celebrari cuprinsa intre decembrie si ianuarie. Cercetatorii au asociat totul zeului Odin, iar epopeile islandeze sustin ca nordicii celebrau calatoria de intoarcere a soarelui.

Atunci aveau loc ritualuri unde toata lumea aducea mancare si bautura. Puse la comun, ajungeau proviziile pentru toate gazdele. Oaspetii beau constant, cot la cot cu capateniile, dar bauturi de diferite calitati. Paharele se sorbeau inainte de masa, in numele fiecarui zeu, ulterior cu totii erau poftiti sa se infrupte din bucate.

Era servit si peste la masa de sarbatoare

”Peştele contribuia la diversificarea mesei, dar cel mai apreciat cu această ocazie era porcul, consumat de regulă mult mai rar. Aprecierea se observă şi în mitologie:în viaţa de apoi războincii aveau ocazia de a se înfrupta zilnic din carne de porc, întrucât porcul din Valhalla al lui Odin, Særimne, renăstea de fiecare dată după ce era sacrificat. Porcii consumaţi cu poftă de vikingi aveau un conţinut de grăsime mai ridicat decât cei de azi, iar berea se potrivea de minune” , arata historia.ro.