Bicarbonatul de sodiu te ajuta sa intaresti aluatul de care ai nevoie pentru preparate precum: taietei de casa, covrigi sau o pizza cu un blat subtire. Care sunt secretele si cum trebuie adaugat compusul de crestere? Acesta se pune abia la final in doua dintre cazuri.

Bicarbonatul de sodiu intervine abia la final. Secretul stiut de putine gospodine

Poate nu stiai, dar cel mai bun blat de pizza subțire iese cu bicarbonat de sodiu. Compusul de crestere e mai slab decat drojdia proaspata sau cea uscata si nu-i da voie sa se aereze prea tare sa se se inalte prea mult pentru ca el in cele din urma sa devina pufos. De asemenea, timpul in care lasi la dospit aluatul se injumatateste. Dupa ce il asezi in tava de copt e indicat sa-l mai lasi la aer 10 minute pentru a-ti da seama de volumul care s-ar putea crea. Dupa ce iti dai seama ca e potrivit, pune-l in cuptorul preincalzit.

Ingrediente

1 porție
Pentru aluat
450 g făină
1 plic drojdie uscată
1 lgt sare
1 lgt zahăr
300 ml apă
50 ml ulei de măsline

Pentru topping
după necesitate cașcaval/mozzatella
după necesitate șuncă/salam
după necesitate ketchup/sos de roșii
după gust oregano uscat
după preferință ardei gras/măsline/ciuperci

Retete de bicarbonat de sodiu unde compusul de crestere se pune la final si ajuta preparatele extraordinar

Cum sa procedezi la taieteii de casa și covrigi?

Mare secret nu e! Trebuie ca altuatul sa-ti iasa destul de tare pentru a putea intinde o foaie subtire care sa nu se rupa si sa nu se umfle. Trebuie neaparat sa-i dai in clocot, nu sa-i fierbi in borsul deja preparat. La ultimele minute, cand vezi ca s-a format spuma si faina din ei a inceput sa cada, presara un praf de bicarbonat de sodiu. Acesta ajuta la intarirea lor, astfel ramanand intr-o forma subtire si frumoasa. Atentie! Trebuie sa ai o oala mare pentru acest pas, pentru ca va da pe afara. Acest pas e valabil si pentru covrigii facuti in casa. Asta ii va ajuta sa ramana fermi, sa nu sa dezintegreze pa parcurs si sa poata prinde un luciu la cuptor.

Ingrediente taietei de casa:

300 de grame de faina
3 oua
sare

Ingrediente covrigi:

500 g făină 000
300 g apă sau lapte
50 g ulei
20 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată
15 g sare
15 g zahăr
1 ou
2 linguri de lapte
seminte de susan
seminte de mac