Cum va fi vremea in 2021. Nu s-a mai vazut asa ceva de zeci de ani. ANM a dat verdictul

Cum va fi vremea in 2021. Nu s-a mai vazut asa ceva de zeci de ani. ANM a dat verdictul
Cum va fi vremea in 2021. Nu s-a mai vazut asa ceva de zeci de ani. ANM a dat verdictul

Cum va fi vremea in 2021. Din pacate, iernile clasice, cu multa zapada, au devenit o amintire. Temperaturile de Craciun si de Revelion rivalizeaza anul acesta cu cele de Paste. Conform meteorologilor, luna decembrie 2020 este cea mai calda din ultimii 60 de ani. Si in perioada urmatoare, zilele vor continua sa ne aduca temperaturi deosebit de ridicate.

Daca mai aveam o speranta ca ar putea veni iarna cu adevarat in noaptea dintre ani, anuntul ANM ne da visul peste cap. Conform directorului executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu, in prima zi a noului an, 2021, vom avea parte de niste temperaturi anormal de mari. Ce a anuntat acum despre anul urmator?

Cum va fi vremea in 2021. Nu s-a mai vazut asa ceva de zeci de ani

“Inregistram o abatere termica pozitiva de 3,5 grade fata de normalul climatologic al unei luni decembrie in tara noastra. In 1982 am inregistrat 3,4 grade. Aceasta abatere va mai creste avand in vedere ce se va intampla pana la finele acestei luni. 2020 e pe locul doi in tara noastra ca cel mai calduros an din 1900 si pana in prezent, cu abatere termica pozitiva de 1,78 grade.

Cel mai cald an ramane 2019, cu abatere termica pozitiva de 2,11 grade. Deceniul actual 2011 – 2020 este cel mai calduros deceniu, sapte ani din acest deceniu sunt in top 10 cei mai calzi ani. Practic, din 2015 si pana in prezent, fiecare an a doborat recorduri inregistrate anul anterior. Tendinta pare sa fie in continuare aceeasi”, a declarat directorul ANM, pentru Digi24.

Cum va fi vremea in 2021. “Luam in considerare si estimarile centrului britanic de meteorologie care in fiecare an face o estimare pentru anul urmator si care la finalul lui 2019 a estimat ca 2020 va fi cel mai calduros an, ceea ce se confirma si la nivel mondial.

Acest centru britanic estimeaza si pentru 2021 posibilitatea ca si acest an sa se alature la anii cei mai caldurosi din istorie, cu o abatere termica pozitiva de 1,03 grade Celsius fata de perioada preindustriala. Asadar tendinta e evidenta, cresterea de temperatura e semnificativa si nu numai vara”, a explicat Elena Mateescu.