Dezastru ecologic in Kamceatka. Explicatia oferita de oamenii de stiinta

Dezastru ecologic in Kamceatka. Explicatia oferita de oamenii de stiinta
Dezastru ecologic in Kamceatka. Explicatia oferita de oamenii de stiinta

In ultimele saptamani, ceva bizar se intampla in Peninsula Kamceatka, din estul Rusiei. Un fenomen masiv de extinctie al vietii marine are loc aici. Cercetatorii rusi au ajuns la concluzia ca acest fapt s-ar putea datora unor microalge care au invadat apele.

Dezastru natural, dar nu anormal

“Sunt sigur ca ne confruntam cu un fenomen natural la o scara relativ mare dar care nu este iesit din comun in Kamceatka”, a comunicat vicepresedintele Academiei Ruse de Stiinta, Andrei Adrianov.

Algele ucigase

El a spus ca dupa analiza mostrelor de apa prelevate din zona, s-a descoperit ca sunt prezente “concentratii ridicate doar in cazul (algelor) Gymnodinium care produc toxine ce afecteaza nevertebratele”. Rezultatele ar fi “consecvente cu simptomele clinice observate: greata, vomitat si diaree”. Acestea au fost semnalate de cei care au observat pentru prima data fenomenul.

Nu este exclusa nici posibilitatea ca aceasta situatie sa fie de fapt o contaminare venita din scurgerile industriale de la unitatile militare din zona Kamceatka.

Oamenii care locuiesc in jurul teritoriului afectat au povestit ca au observat un numar mare de animale moarte pe plaje. De asemeni, ei raporteaza aparitia unor simptome precum arsuri sau voma, la contactul cu apa din zona.

Specialistii sunt de acord ca este vorba despre un dezastru ecologic.

Kamceatka, lasata fara viata marina

“Pe tarm nu am gasit multe animale marine mari sau pasari moarte”, spune cercetatorul Ivan Usatov. “Insa scafandrii au descoperit ca bentosul (n.r. organismele vii, animale si vegetale, care traiesc pe fundul unui bazin de apa) de la o adancime de 10-15 metri este mort in proportie de 95%”.

“Dupa aceasta scufundare pot confirma existenta unui dezastru ecologic. Ecosistemul a fost subminat semnificativ, lucru care avea consecinte pe termen lung intrucat toata natura este interconectata”, a declarat Alexandr Korobov, unul dintre scafandrii participanti la misiunea de examinare a zonei din Kamceatka. El a mai adaugat ca dupa scufundare a simtit arsuri chimice.


Sursa: hotnews.ro
Foto: nordicmicroalgae.org, hotnews.ro, euronews.com