E doliu in lumea artistica din Romania. Vladimir Setran s-a stins din viata. Artistul are in palmare o serie numeroasa de expozitii in Romania si in strainatate. Multe din lucrarile sale facand parte din colectii private in Franta, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie.

Vladimir Șetran a murit. Un artist complex, făcând nu numai pictură, dar și grafică, sculptură, artă monumentală, design, tapiserie, vitralii, Vladimir Dan Şetran s-a născut la 23 martie, 1935, în comuna Dăncăuţi, lângă Hotin.

Nume de referință in istoria artelor plastice din România, Vladimir Șetran este pictor şi totodată a fost profesor la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti; are în palmares o serie numeroasă de expoziții în România și în străinătate, multe din lucrările sale facând parte din colecţii private în Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler, Șetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984).

Între anii 1949 şi 1953 urmează cursurile Liceului de Artă din Cluj, clasa profesorului Constantin Ilea. Absolvă în 1964, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Ion Marşic. Între anii 1964 şi 2010 este cadru didactic la Academia de Arte din Bucureşti şi întemeiază, împreună cu Ion Bitzan şi Paul Bortnovski, secţia de design.

Vladimir Şetran a făcut parte din categoria acelor artiști cu o receptivitate deosebită vis-a-vis de noile tendințe  ale timpului. Atât în pictură, cât și în grafică sau tapiserie, artistul știa să beneficieze rapid de orice schimbare de perspectivă în domeniul mijloacelor de expresie. Vladimir Șetran nu a urmărit niciodată să încânte privirea ci să o provoace.

Începând cu 1957, artistul a expus atât în România, cât și în străinătate, în expoziții personale și colective. Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare, muzee din ţară şi străinătate, precum Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban, Anglia etc.

“Profesorul, colegul, prietenul, mentorul Vladimir (Doru) Șetran (1935–2022) ne-a părăsit în această dimineață.

Comunitatea Departamentului Design de la Universitatea Națională de Arte București regretă profund dispariția pictorului Vladimir Șetran, profesor dedicat și deschis experimentului, spirit pătrunzător, prieten generos și solidar care a marcat prin pedagogia sa numeroase generații de absolvenți.

Vladimir Șetran a pus bazele primei secții de învățământ superior de Forme Industriale [Design] din România, în 1969, alături de arhitectul Paul Bortnowski, pictorul Ion Bitzan și graficianul Hainoroc Constantinescu, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, unde a predat desen, studiul culorii și a coordonat lucrări de atelier și de diplomă. După 1990, a fost șef al Catedrei Design până în 2004. Drum lin, Domnule Profesor! Sincere condoleanțe familiei și celor dragi!”

Eroare RSS: https://ziareonline.ro/category/newscaffe/feed is invalid XML, likely due to invalid characters. XML error: XML_ERR_NAME_REQUIRED at line 1, column 2

Premii şi distincţii

1964 – Premiul UAP pentru pictură. 1968 – Ordinul Naţional „Meritul Cultural”. 1984 – Premiul UAP pentru artă monumentală.1988 – Premiul special al UAP. 1994 – Premiul UAP pentru Design. 2001 – Premiul UAP pentru ambient-instalaţie. 2001 – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în rang de Cavaler. 2005 – Premiul Radio România Cultural. 2007 – Premiul UAP pentru Excelenţă acordat grupului 8Art. 2009 – Premiul „Ion Andreescu” acordat de Academia Română. 2009 – Ordinul Naţional „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor. 2010 – Titlul „Doctor Honoris Causa” acordat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.