Echinoctiul de toamna 2020. Ziua este egala cu noaptea si incepe toamna astronomica

Echinoctiul de toamna 2020. Ziua este egala cu noaptea si incepe toamna astronomica
Echinoctiul de toamna 2020. Ziua este egala cu noaptea si incepe toamna astronomica

Echinoctiul de toamna 2020. Astazi are loc acest eveniment. Ziua este egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Din punct de vedere astronomic, acest moment marcheaza trecerea reala la anotimpul de toamna. Avem parte de doua astfel de fenomene pe an: echinoctiul de primavara, din luna martie, si echinoctiul de toamna, din luna septembrie.

Echinoctiul de toamna are loc astazi, marti, 22 septembrie, la ora 16.31. Reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin exact prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, scrie Digi24.

Echinoctiul de toamna 2020. Ziua este egala cu noaptea si incepe toamna astronomica

Desi pare bizar, fenomenul nu se produce la aceeasi data in fiecare an. Asta din cauza ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Inca de pe vreme cand a fost alcatuit calendarul gregorian, in anul 1582, data a variat. Echinoctiul s-a produs in zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie.

La latitudinile tarii noastre, in aceste zile, Soarele va culmina la amiaza la o inaltime medie de 45°. Asta reprezinta jumatatea distantei unghiulare dintre zenit si orizont.

Echinoctiul de toamna 2020. Dupa echinoctiul de toamna, ziua devine tot mai mica, iar noaptea tot mai mare. Totul va culmina cu solstitiul de iarna, din 21 decembrie 2020. Atunci va fi cea mai lunga noapte din an.

Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale. Ele sunt denumite punctul vernal si punctul autumnal. Cuvantul “echinoctiu” deriva, de fapt, din cuvantul francez “equinoxe”. Acesta, la randul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” si “nox”, “noctis” – “noapte”.

Traditii populare legate de echinoctiu

Echinoctiul de toamna 2020. Aceasta zi este marcata de un obicei stravechi de inceput de an, marcat de moartea si renasterea Zeitei Muma. Este de origine neolitica, peste care parintii bisericii crestine au suprapus moartea, numita Adormirea (15 august), si nasterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului „Zile si mituri. Calendarul taranului roman” (2000), de Ion Ghinoiu.

La data de 8 septembrie, sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, marcheaza in popor sfarsitul verii si inceputul toamnei. Vremea se raceste si incepe migratia pasarilor. O vorba populara spune ca acum se schimba palaria cu caciula.