Fereastra din trecut a romantismului: una din cele mai vechi scrisori de dragoste. “Daca nu vei putea fi a mea, nu imi voi gasi linistea”

Una din cele mai vechi scrisori de dragoste gasite
Una din cele mai vechi scrisori de dragoste gasite

Romantismul nu a inceput odata cu curentul in diferite arte, ci a existat dintotdeauna. Oamenii au iubit mereu frumosul, oamenii, peisajele, cuvintele si arta, dar cu toate astea geniile l-au pus intr-o categorie si i-au gasit specificatiilemai tarziu. Datorita lor, incadram azi pictura, muzica sau vestiementatii intr-un gen clar. Cum arata una din cele mai vechi scrisori de dragoste gasite si ce mesaj emotionant transmitea?

Una din primele scrisori de dragoste. Mesajul emotionant transmis

Una din cele mai vechi scrisori de dragoste considerata ca fiind printre cele mai vechi scrieri de acest gen a fost scoasa la licitatie in 2019 pe 14 februarie, pornind de la suma de 400 de lire. Hartia este scrisa de mana si are desenate pe margini simboluri romantice precum inimioare, flori si turturele. Cuvintele ar data din 1790, scrise pe o hartie obisnuita care a trecut eroic testul timpului. Desi e afectata de vreme, mesajul principal si ilustratiile au ramas aproape intacte.

Mesajul de pe prima pagina: ”Rămas bun, turturea dulce. Numai și numai spre tine se îndreaptă toată iubirea mea. Dacă nu vei putea fi a mea, nu îmi voi găsi liniștea!”.

Scrisori de dragoste.

Scrisori celebre: “Aş tăcea retras în mine, şi nimeni n-ar şti după moartea mea, că am trăit”

  • Scrisoarea lui Mihai Eminescu catre Veronica – 12 februarie 1882

„Ieri am primit ultima ta scrisoare şi alaltăieri penultima. Iartă-mi gelozia şi explic-o prin depărtarea în care suntem unul de altul şi prin dispoziţia posomorâtă în care am rămas fără tine. De aceea, mi se şi urăşte o casă de unde plec dimineaţa şi nu vin decât spre seară pe la 6, 7 obosit şi fără dispoziţie de lucru sau de citiri”

  • Scrisoarea lui Emil Cioran catre Friedgard Thoma

„De când am fost izgonit din Paradis, m-am gândit în fiecare secundă la dumneavoastră şi nu mă pot gândi la nimic altceva. Aş vrea acum să zbor în Patagonia departe, departe de Dumneavoastră, la polul opus. Cu o oră în urmă am găsit cuvântul pe care l-am căutat zadarnic ieri sau azi:Leprosul, asta înseamnă să nu mai fiu cu dumneavoastră, să nu vă mai aud suspinele…Nu înţeleg ce caut pe lumea asta în care fericirea mă face şi mai nefericit decât nefericirea. Pentru mine aţi devenit atât de importantă încât mă întreb cum va sfârşi întâlnirea noastră. Aş vrea să evadez cu dumneavoastră într-o insulă părăsită şi să plâng toată ziua. Acest loc mi-a devenit brusc drag pentru că îl cunoaşteţi şi îl îndrăgiţi”

  • Scrisoarea lui Calistrat Hogaş catre amanta sa

“După ce ai plecat tu am stat trei zile în pat;acum am ieşit dar sunt o umbră şi devin mai umbră din zi în zi.Constat că, departe de tine, viaţa mi-e cu neputinţă, viaţa mi se duce;numai tu mi-ai putea reda viaţa care simt cum se scurge ca o apă din întreaga mea fiinţă. Nu, nu, fără tine nu pot trăi;fă cum ştii, mângâie-mă din depărtare, vino, rămâi, aruncă-te în braţe, fă tot ce vrai, ucide-mă…în mâna ta cea mică stă cumpăna întregii mele vieţi;e a ta, fă cu ea ce vrai, eu nu pot, nu am dreptul decât de a fi martir”

  • Scrisoarea lui Lucian Blaga catre Cornelia Brediceanu

“Dacă tu eşti a mea, dacă tu îţi dăruieşti eul tău-mie, atunci şi eu o să-ţi dăruiesc ţie şi tuturor celorlalţi lucruri frumoase, unice în felul lor…Altfel, crede-mă, aş închide buzele şi aş tăcea viaţa întreagă, căci nu ar putea vorbi cineva, dacă te-a piedut. Aş tăcea retras în mine, şi nimeni n-ar şti după moartea mea, că am trăit. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac:Tu!”.