Fotografia anului 2020. Poza cu un tigru care imbratiseaza un copac a castigat concursul

Fotografia anului 2020. Poza cu un tigru care imbratiseaza un copac a castigat concursul
Fotografia anului 2020. Poza cu un tigru care imbratiseaza un copac a castigat concursul

O fotografie a unei tigroaice fericite care imbratiseaza un brad vechi manchurian intr-o padure siberiana indepartata a castigat unul dintre cele mai prestigioase premii de fotografie din lume: Fotografia anului 2020.

Fotografia anului 2020 – 11 luni de asteptare

Fotograful rus Sergey Gorshkov a asteptat 11 luni pentru a surprinde momentul, folosind camere ascunse. Rabdarea sa l-a ajutat sa fie numit fotograful de animale salbatice al anului 2020, de catre ducesa de Cambridge, la o ceremonie la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Fotografia anului 2020 a fost selectata din peste 49.000 de fotografii. Roz Kidman Cox, presedintele comisiei de judecata, a numit fotografia “o privire unica catre un puternic moment intim, intr-o padure magica”.

Povestea tigrului siberian

Animalul este un tigru amur, sau siberian, care traieste in vastele paduri din estul Rusiei, cu un numar mic de exemplare peste granita, in China si posibil, Coreea de Nord. Vanat pana la un pas de disparitie, populatia este inca amenintata de braconaj si exploatare forestiera. Acest lucru le afecteaza si prada, mai ales caprioare si mistreti. Sondajele au indicat ca o protectie sporita ar fi putut duce la o populatie de pana la 600 de exemplare.

Kidman Cox a spus ca Fotografia anului 2020 spune aceasta poveste “intr-o culoare si o textura glorioasa a revenirii tigrului Amur, un simbol al salbaticiei rusesti”.

“Este o scena unica”, a spus ea. “Raze de soare cu dinti de iarna pun in evidenta bradul antic si blana imensei tigroaice, in timp ce imbratiseaza trunchiul fericita evident si isi mirosul de tigru pe copac, lasandu-si propria amprenta ca mesaj”.

Tigrii Amur au teritorii uriase, de pana la 2.000 km pentru barbati si 450 km pentru femele. Asta face fotografierea lor incredibil de dificila.

“Imbratisarea”

Gorshkov stia ca sansele sale erau slabe, dar era hotarat sa surprinda o imagine a unui astfel de animal. A scotocit padurea dupa semne pe copaci in care parca existau mesaje – miros, par, urina sau urme de zgarieturi. El si-a instalat capcana vizavi de acest brad in ianuarie 2019 si a dat lovitura in noiembrie. El a intitulat Fotografia anului 2020 “Imbratisarea”.


Sursa si foto: The Guardian