GPS. Multi se intreaba cu ce am putea inlocui aceasta tehnologie, de fapt. Sistemele de navigatie prin satelit mentin lumea noastra in functiune in moduri pe care multi oameni abia le realizeaza. Dar sunt si ele din ce in ce mai vulnerabile. Ce am putea folosi in schimb?

Citeste si: Istoria vaccinurilor. Cum a aparut vaccinul

Cand navigarea prin satelit a fost blocata pe aeroportul Ben Gurion din Israel anul trecut, numai abilitatea controlorilor de trafic aerian a impiedicat accidente grave. Blocarea a fost aparent accidentala, provenind din lupta fortelor rusesti din Siria, dar a evidentiat cat de periculoase pot fi intreruperile sistemului global de pozitionare, mai bine cunoscut sub numele de GPS.

Cu ce ne ajuta, de fapt, sistemul global de pozitionare

„Exista o recunoastere tot mai mare a necesitatii de a proteja, intari si dezvolta GPS-ul”, spune Todd Humphreys, inginer de comunicatii la Universitatea din Texas, Austin. GPS-ul sta la baza unei cantitati surprinzatoare de informatii din viata noastra de zi cu zi. In forma sa cea mai simpla, ne spune unde este pe Pamant in orice moment un receptor GPS.

Citeste si: Vaccinul anti-COVID-19 – viata nu se va intoarce la normal, avertizeaza specialistii

Le avem in telefoanele noastre mobile si in masini. Acestea permit barcilor sa navigheze pe calea lor prin canale dificile si recife, ca un far modern. Serviciile de urgenta se bazeaza acum pe GPS pentru a-i localiza pe cei aflati in dificultate.

Mai putin evident, porturile ar inceta sa functioneze. Asta deoarece macaralele lor au nevoie de GPS pentru a gasi containerul potrivit pentru a se deplasa. Joaca un rol crucial in operatiunile logistice, permitand producatorilor de autoturisme si supermarketurilor sa profite de sistemele de livrare la timp. Fara aceasta, rafturile noastre din supermarketuri ar fi mai goale, iar preturile ar fi mai mari.

Industria constructiilor foloseste GPS-ul atunci cand supravegheaza, iar pescarii il folosesc pentru a se conforma reglementarilor stricte, dar GPS-ul nu se refera doar la identificarea locatiilor, ci si la timp.

Citeste si: Moda viitorului. Hainele “vii” vor putea absorbi emisiile de dioxid de carbon

Constelatia a 30 de sateliti detinute pe orbita in jurul Pamantului utilizeaza toate ceasuri atomice multiple, extrem de precise, pentru a-si sincroniza semnalele. Acestea permit utilizatorilor sa determine timpul pana la 100 de miliarde de secunda. Toate retelele de telefonie mobila folosesc timpul GPS pentru sincronizarea statiilor de baza. Asta in timp ce institutiile financiare si bancare se bazeaza pe acesta pentru a se asigura ca tranzactiile si transferurile au loc corect.

GPS – cu ce am putea inlocui aceasta tehnologie

Dar daca GPS-ul si verii sai internationali ar disparea brusc, la ce alternative am putea apela in incercarea de a mentine toata lumea in miscare?

O posibila copie de rezerva pentru GPS este o noua versiune a Long Range Navigation (Loran). A fost dezvoltata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Scopul era de a ghida navele aliate in timp ce traversau Atlanticul. Cu toate acestea, in loc de sateliti, acesta consta din emitatoare la sol cu ​​catarguri aeriene inalte de 200 de metri. Acestea transmit semnalele de navigatie radio.

La inceput, Loran era precis doar la cateva mile, dar pana in anii 1970 putea oferi o locatie la cateva sute de metri. Marea Britanie si alte tari si-au dezactivat transmitatorii Loran in anii 2000, cand GPS-ul le-a redundat. Dar o versiune moderna, imbunatatita, cunoscuta sub numele de eLoran, ar putea fi la fel de precisa ca GPS-ul. Foloseste emitatoare si receptoare mai avansate decat versiunea originala. Asta impreuna cu o tehnica cunoscuta sub numele de corectie diferentiala, unde semnalul este monitorizat de statiile de referinta si corectat, pentru a-si imbunatati acuratetea.

Aceasta versiune imbunatatita este capabila sa identifice locatiile la o precizie mai mica de 10m (32 picioare). Spre deosebire de GPS, este, de asemenea, capabil sa patrunda in cladiri si tuneluri. In primul rand pentru ca foloseste o frecventa mai mica. Dar si o putere mai mare decat semnalele de satelit. Semnalele puternice eLoran sunt mult mai greu de blocat. In plus, nu exista sateliti vulnerabili. Dar cineva ar trebui sa o finanteze.

„ELoran este o tehnologie excelenta care ar putea umple golurile la nivel national”, spune Humphreys. Adaugand: „daca s-ar fi angajat sa o infiintam si sa o mentinem”, scrie BBC.