Imbratisarea vacilor – cel mai nou trend de terapie din Olanda

Imbratisarea vacilor - cel mai nou trend de terapie din Olanda
Imbratisarea vacilor - cel mai nou trend de terapie din Olanda

Imbratisarea vacilor, sau “koe knuffelen” in olandeza, este mai mult decat o tendinta draguta de wellness. Cu beneficii imense pentru sanatatea mintala, practica se afla in crestere la nivel global.

Practici de wellness cu animale

De la yoga cu capra, pana la bai sonore, lumea este plina de tendinte de wellness menite sa calmeze atat corpul, cat si spiritul. Acum, o practica de auto-ingrijire care provine din Olanda pare promitatoare si va poate oferi un zambet sau doua.

Imbratisarea vacilor, sau Koe Knuffelen

Supranumita “koe knuffelen” in olandeza (literalmente “imbratisand vaca”), practica este centrata pe proprietatile inerente de vindecare ale unei bune relatii intre om si animal. Cei care imbratiseaza vacile incep de obicei facand un tur al fermei. Apoi se odihnesc langa una dintre vaci, pentru doua sau trei ore. Temperatura corpului mai calda a vacii, bataile inimii mai lente si dimensiunea animalului pot face din imbratisarea vacilor o experienta incredibil de linistitoare. Masajul animalului, sprijinirea de acesta sau chiar linsul, fac parte din experienta terapeutica.

Se crede ca mangaierea vacii promoveaza pozitivitatea si reduce stresul prin cresterea oxitocinei la om. Oxitocina este hormonul eliberat in timpul activitatilor sociale. Se pare ca efectele linistitoare ale petrecerii timpului cu un animal de companie sau cu un animal de sprijin emotional sunt accentuate atunci cand se folosesc mamifere mai mari.

Fermele ofera sesiuni de imbratisare cu animalele

Imbratisarea vacilor a aparut ca practica in provinciile olandeze rurale in urma cu mai bine de un deceniu si face acum parte dintr-o miscare olandeza ampla pentru a aduce oamenii mai aproape de natura si de viata de la tara. Astazi, fermele din Rotterdam, Elvetia si chiar Statele Unite, ofera sesiuni de imbratisare a vacilor si promoveaza beneficiile activitatii care induc bucuria si reduc stresul.

Imbratisarea vacilor poate fi chiar placuta pentru vaci. Un studiu din 2007, din revista Applied Animal Behavior Science, afirma ca vacile prezinta indicii de relaxare profunda, intinzandu-se si lasandu-si urechile pe spate atunci cand sunt masate in anumite zone ale gatului si a spatelui superior.

Se pare ca legatura sincera cu bovinele poate fi reteta medicala perfecta in anumite cazuri.


Sursa: BBC
Foto: knuffelkoe-enzo.com si liefsuitlimburg.nl