Invataminte romanesti si aparitia lor. “De la lume adunate si-apoi la lume date”

Proverbe romanesti si insemnatatea lor
Proverbe romanesti si insemnatatea lor

Te-ai intrebat vreodata ce a fost in mintea omului care a lasat istorie prin oameni cu cateva cuvinte scoase cateodata la intamplare? Ai mai jos cateva invataminte si proverbe romanesti si felul in care au aparut ele.

Invataminte romanesti si aparitia lor

Pe vremuri oamenii povesteau…si povestea mult, iar din acele povesti am ramas un intreg popor cu dorul de cuvintele de odinioara. Cine-ar fi crezut ca maximele si proverbele romanesti nascute cu sute si sute de ani in urma ar ramane valabile si azi. O alta constanta e ca oamenii se aseamana indiferent de secol si ca problemele si interesele noastre au fost, sunt si vor fi aceleasi. In fapt, nu exista nou sau vechi, exista mai degraba etern – intaietatea legii firii. Dovezile sunt multe, iar printre ele se afla primul roman care a pus pe hartie si a comentat vorbele intalnite din popor. Specialistii sustin ca proverbele nu reflecta doar realitatea romaneasca, ci serveau inainte drept reguli de conduita in societate.

„Ca parte a culturii populare tradiţionale, proverbele plăsmuiesc metaforic şi concis experienţa umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Ele au fost un mijoc de expresie a oamenilor din popor, dar mai sunt şi în zilele noastre, chiar dacă sub o formă mai redusă sau mai adaptată contextelor şi cerinţelor mediatice, un mijloc de comunicare deseori utilizat. Specifice culturii orale, proverbele au constituit obiectul celor mai vechi colecţii de folclor”
Ion Cuceu, etnolog

Proverbe romanesti si insemnatatea lor

5 proverbe si explicatia lor

  1. Gura omului numai pământul o astupă – Golescu spune că gura românului, un mare amator de bârfe, este închisă doar când acesta moare.
  2. Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu 20 de butoaie de oţet – proverb care face referire la eficienţa calmului în ducerea la bun sfârşit a anumitor sarcini.
  3. Ziua bună de dimineaţă se vede – Golescu spune că acest proverb sugerează faptul că răutatea şi bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineaţa.
  4. A căzut din lac în puţ – este una dintre cele mai întâlnite proverbe româneşti în vorbirea curentă. Golescu dezvăluie că asta se spune despre cei care încercând să scape de un necaz, au dat de altele mai mari.
  5. O mână spală pe alta şi amândouă obrazul – acest proverb este practic un „apel” la ajutorul reciproc, dezvăluie Iordache Golescu. (Sursa: adevarul.ro)