Lacul Roopkund. Misterul lacului din Himalaya, plin de schelete umane

Lacul Roopkund. Misterul lacului din Himalaya, plin de schelete umane
Lacul Roopkund. Misterul lacului din Himalaya, plin de schelete umane

Amplasat in Himalaya indiana, la aproximativ 5000 de metri deasupra nivelului marii, se afla Lacul Roopkund. Lat de o suta treizeci de metri, este inghetat in mare parte a anului, un lac inghetat intr-o vale singuratica, inzapezita. Dar in zilele mai calde, acesta ofera o priveliste macabra. Sute de schelete umane, unele cu carne inca atasata, ies la iveala din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Lacul Scheletelor.

Scheletele din Lacul Roopkund

Cine au fost acesti indivizi si ce s-a intamplat cu ei? Una din teorii a fost ca au murit intr-un eveniment catastrofal in urma cu mai bine de 1.000 de ani. Un sondaj antropologic nepublicat, de acum cativa ani, a studiat cinci schelete si a estimat ca aveau 1.200 de ani vechime.

Dar o noua analiza genetica efectuata de oamenii de stiinta din India, America si Germania a modificat aceasta teorie. Studiul, care a examinat ADN-ul din 38 de ramasite, indica faptul ca nu a existat doar o descarcare in masa a mortilor, ci mai multe, raspandite pe parcursul unui mileniu.

Raport arheologic fara prea multe raspunsuri

Raportul, publicat marti in Nature Communications, a condus la o “viziune mult mai bogata asupra posibilei istorii a acestui sit”. Declaratia a fost facuta de catre Jennifer Raff, genetician si antropolog la Universitatea din Kansas, care nu a fost implicata in lucrare.

Antropologii stiu despre lacul Roopkund de cateva decenii, dar nu se stiau prea multe despre provenienta scheletelor umane. Alunecarile de stanca, gheata migratoare si chiar vizitatorii umani au deranjat si mutat ramasitele, ceea ce face dificila descifrarea momentului si modului in care au fost ingropati indivizii, cu atat mai putin cine erau. “Intr-un caz ca acesta, acest lucru devine imposibil”, a spus Cat Jarman, un bioarheolog de la Universitatea din Bristol din Anglia, care nu facea parte din echipa de cercetare.

Analiza genetica a contribuit la o oarecare descifrare a provenientei amestecului de oase. Cercetatorii, condusi partial de Niraj Rai, un expert in ADN antic la Institutul de Paleociinte Birbal Sahni din India si David Reich, un genetician la Universitatea Harvard, au extras ADN din ramasitele a zeci de probe de schelet. Ei au reusit sa identifice 23 de barbati si 15 femei.

Posibile explicatii

Cercetatorii observa ca Lacul Roopkund este situat pe un traseu cunoscut de pelerinii hindusi din zilele noastre. Probabil, unii dintre indivizii din Asia de Sud au murit in timp ce participau la pelerinaj. Dar acest lucru nu explica prezenta indivizilor din indepartatul est al Mediteranei.

Poate ca nu erau de fapt migranti mediteraneeni, a spus dr. Jarman. Stramosia lor genetica seamana cu cea a oamenilor actuali din Grecia sau Creta. Insa, distributia actuala s-ar putea sa nu se aplice populatiilor antice. Indiferent, acest grup a venit de undeva departe de lacul Roopkund, din motive necunoscute.

Poate ca site-ul a avut o semnificatie pentru grupurile cu diverse credinte religioase, a spus dr. Jarman. Poate ca unele dintre schelete au fost aduse pentru inmormantare, eventual pentru a fi lasate in lac. Sau poate au fost exploratori ghinionisti, condusi de dorinta de a vedea muntii spectaculosi si ucisi de propria lor curiozitate.


Sursa: NYtimes