Liliecii nu sunt de vina pentru coronavirus, sustin oamenii de stiinta

Liliecii nu sunt de vina pentru coronavirus, sustin oamenii de stiinta
Liliecii nu sunt de vina pentru coronavirus, sustin oamenii de stiinta

Din cand in cand, doctorul Mathieu Bourgarel cere permisiunea batranilor satului sa viziteze pesterile sacre. El face asta pentru a aduce ofrande spiritelor. Mai nou si pentru a studia zvonurile legate de aparitia noului coronavirus.

Imbracandu-se cu masca, combinezon de protectie si trei straturi de manusi, intra in intuneric. Coboara pe scari de franghie si se strecoara prin camerele inguste ale pesterilor.

Mirosul liliecilor este peste tot, excrementele lor depunandu-se in straturi pe podea. Avansarea pe acest teren e precum patrunderea prin zapada proaspata.

Ocazional, cate un liliac este tresarit din somn, isi ia zborul si aripile sale trec razant pe langa cap.

Oamenii din aceasta parte din Zimbabwe ii numesc pe lilieci “dragoni inaripati”, “sobolani zburatori” sau pur si simplu “cei rai”.

Ca si in alte parti ale lumii, mamiferele zburatoare sunt destul de neintelese. Pentru acest ecolog si explorator al faunei salbatice, sunt creaturi frumoase si incredibile. “Sunt fascinante”, spune el. “Oamenii doar se sperie de ceva ce nu cunosc”.

Dr. Bourgarel este un vanator de virusi pentru institutul francez de cercetare Cirad. El intra in pesterile liliecilor pentru a colecta probe si excremente de la lilieci.

In laborator, oamenii de stiinta extrag si secventeaza materialul genetic al virusilor de lilieci. Au descoperit deja diferite tulpini de coronavirus, inclusiv unul din aceeasi familie ca Sars si Sars-CoV-2.

Cercetarea face parte dintr-un efort la nivel mondial de a investiga diversitatea si componenta genetica a virusurilor pe care le poarta liliecii. Aceste studii ofera instrumentele necesare pentru a reactiona rapid, in cazul in care oamenii incep sa se imbolnaveasca.

“Populatia locala viziteaza frecvent habitatul acestor lilieci, pentru a colecta guano, pe care il folosesc ca ingrasamant pentru culturile lor. Prin urmare, este esential sa cunoastem agentii patogeni transportati de lilieci, deoarece acestia ar putea fi transmisi oamenilor”, spune dr. Elizabeth Gori de la Universitatea din Zimbabwe despre aparitia pandemiei cu noul coronavirus.

Expertii in lilieci au lansat o campanie, Nu blama liliecii. Scopul sau e de a risipi temerile si miturile nefondate despre lilieci, care ameninta conservarea. Ei spun ca liliecii sunt unele dintre cele mai neintelese si subevaluate animale de pe planeta.

De mult timp tinta dispretului, persecutiei si prejudecatilor culturale, ei au fost invinuiti pentru o serie de rele ce au venit asupra oamenilor. Si temerile si miturile despre lilieci s-au intensificat abia in vremea noului coronavirus.

Fapte interesante despre lilieci

  • Liliecii sunt singurul mamifer capabil de zbor adevarat
  • Liliecii care mananca insecte pot economisi fermierilor din SUA 3,7 miliarde de dolari in fiecare an, reducand daunele recoltelor
  • Sute de specii de plante se bazeaza pe lilieci pentru polenizare
  • Liliecii se afla sub o amenintare fara precedent din cauza distrugerii habitatului, schimbarilor climatice, vanatorii si altor presiuni
  • Sursa: Bat Conservation International

Originea precisa a noului coronavirus care a facut ravagii in intreaga lume nu a fost inca gasita. Dar marea majoritate a oamenilor de stiinta sunt de acord ca a trecut la oameni dintr-o specie de animal, cel mai probabil un liliac. Asta nu inseamna ca liliecii sunt de vina. Interferenta noastra crescanda cu aceste creaturi salbatice se afla la baza problemei.

Focarele de boli emergente au fost legate de distrugerea naturii de catre om

Cand padurile sau pajistile sunt distruse pentru a pasuna vite, pentru a creste soia sau pentru a construi drumuri si asezari, animalele salbatice sunt fortate din ce in ce mai aproape de oameni si animale. Asta ofera virusilor posibilitatea de a sari de la o gazda la alta, cum s-ar fi putut intampla si cu noul coronavirus.

“Este de netagaduit faptul ca liliecii, precum si multe alte grupuri de animale, prezinta riscuri reale de a fi gazde pentru boli potential periculoase”, spune Ricardo Rocha de la Universitatea din Porto, Portugalia.

Proportia virusurilor pe care liliecii le poarta si care infecteaza omul este similara cu alte grupuri de animale

Dar el subliniaza ca atunci cand ne uitam la numarul de specii de lilieci (1.400 sau chiar mai multe), proportia virusurilor pe care le poarta si care infecteaza omul este similara cu alte grupuri, cum ar fi pasarile, animalele domestice si rozatoarele.

Oamenii de stiinta estimeaza ca trei din patru boli infectioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Un avertisment cu privire la pericole a venit in 2002, cand misterioasa boala Sars, similara cu noul coronavirus, a aparut in China, ucigand aproape 800 de oameni din intreaga lume.

In 2017, cercetatorii au identificat o colonie de lilieci-potcoava care traiau in pesteri indepartate din provincia Yunnan. Acestia adaposteau componente genetice ale virusului Sars uman. Au avertizat atunci ca o boala similara ar putea aparea din nou si s-a dovedit ca aveau dreptate.

Dar, mai degraba decat sa acuzam o specie sau alta, trebuie sa reevaluam relatia noastra cu lumea naturala, spune dr. Rocha. El subliniaza ca liliecii sunt vitali pentru ecosistemele sanatoase si bunastarea umana.

Liliecii reduc numarul insectelor care roiesc peste culturi. Polenizeaza plantele din tropice, cum ar fi fructele durianului si imprastie semintele copacilor gasiti in padurile tropicale, ajutand in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Stramosul coronavirus Sars-CoV-2 circula probabil in lilieci de zeci de ani

Ar fi un deznodamant teribil daca liliecii ar fi demonizati, deoarece raspandirea bolilor de la animale la oameni este mult mai mult legata de intrarea oamenilor in spatiul lor decat invers, spune dr. David Robertson de la Universitatea din Glasgow. Stramosul Sars-CoV-2 circula probabil in lilieci de zeci de ani, spune el, cu capacitatea de a infecta si alte specii de animale.

Au existat rapoarte izolate de violente impotriva liliecilor legate de noul coronavirus, inclusiv ucideri reale sau tentative de ucidere, in Peru, India, Australia, China si Indonezia.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca doar cateva actiuni gresite ar putea avea consecinte grave pentru speciile vulnerabile de lilieci si chiar pot creste riscul de raspandire a bolii.

“O preocupare majora este faptul ca multe specii de lilieci sunt amenintate cu disparitia, astfel incat chiar si cazurile mici de violenta ar putea provoca daune ireversibile si ar avea efecte catastrofale asupra ecosistemelor pe care oamenii se bazeaza”, spune Douglas MacFarlane de la Universitatea din Cambridge.

Liliecii au trait alaturi de oameni de secole, pentru binele reciproc al fiecaruia. In orasul universitar Coimbra din Portugalia, liliecii au ocupat o biblioteca din secolul al XVIII-lea de mai bine de 300 de ani, hranindu-se cu insecte care altfel ar putea distruge manuscrise. Vizitati locul la amurg si s-ar putea sa-i vedeti iesind din ferestrele bibliotecii si coborand pe strazile abrupte pietruite.

Ricardo Rocha spune ca trebuie sa ne amintim ca liliecii sunt o parte integranta a retelelor naturale complexe care mentin ecosistemele sanatoase. “Daca exista un mesaj maret din acest moment nefericit din istorie, este ca imbolnavirea naturii ne face sa ne imbolnavim la randul nostru”, spune el.


Sursa: BBC
Foto: BBC si Pixabay