Lovitura primita de romani. Ce se intampla cu varza murata, fix inainte de Craciun

varza murata romania 2020 sarbatori

Veste ingrijoratoare pentru romani. Varza murata romaneasca risca sa devina istorie, dupa ce pandemia si seceta au afectat productia. Potrivit ultimelor informatii, multi romani au renuntat sa mai cultive multe legume in acest an, iar viitorul este incert.

Potrivit mediafax.ro, varza de la supermaket, de import, nu se poate mura, doar cea romaneasca. Lipsa de precipitatii ameninta culturile de varza. Norma de udare a acestei legume este intre o jumatate de litru, pana la doi litri si jumatate zilnic la o capatana de varza. Astfel, se poate ajunge la un consum de 300 – 400 de metri cubi de apa la hectar atunci cand nu ploua, cum a fost si cazul acestui an.

Fermerii pot recolta intr-un an bun 50 de tone de varza la un hectar. In total, s-ar putea scoate 50.000 de lei, daca varza ar fi vanduta in piata, insa anul 2020 nu a fost deloc bun pentru aceasta afacere.

Situatia pandemica mondiala a afectat grav micii producatori rurali, cu inchiderea restaurantelor, care era un segment important al desfacerii en-gross. Proviziile restaurantelor pentru legume conservate si varza murata pentru iarna erau facute de la producatorii locali.

”Aşa că n-aş crede că un cultivator de varză ar fi rămas cu un profit mai mare de 5-7.000 de lei la hectar, după ce a stat sub arşiţă în cîmp, s-a chinuit pe ploaie la recoltare şi ar fi venit în pragul iernii, să o vîndă la oraş. Dacă ar fi avut unde şi cui să-şi vîndă varza. Dar n-are.

Au fost mai multe şi înainte de închiderea pieţelor, pe capul agricultorului. La însămînţare, nu s-a găsit mînă de lucru pentru întreţinerea culturilor, în condiţiile carantinărilor şi ale intredicţiilor de deplasare. Varza nu e ca sparanghelul”, a scris Mariu Oprea, editorialist, pentru sursa citata.