Istoria fara perdea arata o tragedie reala in dreptul femeilor. Femninismul si lupta intre sexe este in continuare prezent chiar si in secolul acesta, dar inainte lucrurile erau de mii de ori mai grave pana in acest punct. Ce nu aveau femeile voie sa faca in anii ’50?

Lucuri care erau interzise femeilor in anii ’50

Drepturile femeii preocupa si azi societatea, dar in trecut subiectul era unul tabu. Anglia a introdus dreptul de vot al femeii abia in anul 1918, iar in Statele Unite ale Americii in 1920. In ultimul caz erau excluse femeile de culoare.

In Romania, dreptul de vot al femeilor a fost introdus in anul 1938, promulgat de regele Carol al II-lea, dar acesta nu a fost exercitat pentru ca tot in acea perioada regele a desfiintat practic viata politica dupa ce a introdus dictatura carlista, astfel ca femeile au putut vota abia dupa razboi.

Lucruri pe care femeile in anii ’50 nu puteau sa le faca

Drepturi si obligatii implicite

  1. Femeile au fost considerate multa vreme non-persona din punct de vedere juridic. Asta insemna ca nu puteau deschide un cont pe numele lor, nu puteau incheia acte de vanzare-cumparare si nici sa ia decizii cu privire la interventiile chirurgicale propuse de medic. Toate astea le facea in dreptul femeii sotul ei.
  2. Femeia nu avea voie sa stea in boxa juratilor. Primul stat care acorat acest drept femeilor a fost Mississippi, in 1968.
  3. Femeile nu practicau dreptul.
  4. Varsta medie la care o femeie aducea un copil pe lume in anii 1950 era de 22 de ani. Contraceptia pe cale orala nu exista, iar anticonceptionalele au aparut abia in anul 1960. Margaret Sanger a fost cea care a deschis prima clinica ce ajuta femeile sa inteleaga ce inseamna protejarea impotriva unor sarcini nedorite.
  5. Mamele nu aveau voie sa alapteze in public.
  6. Femeile nu erau acceptate la universitati Harvard, Yale si Princeton. Dreptul acesta le-a revenit abia dupa 1969.
  7. Femeile nu aveau voie sa se inscrie la academia militara. Acest lucru s-a intamplat din 1976 incolo.
  8. Nu aveau voie sa mearga la razboi. Dreptul le-a revenit in 2013.
  9. Reprezentantele sexului frumos nu puteau urma o cariera de astronaut. Prima femeie in acest domeniu a fost Sally Ride, in 1983.
  10. Nu aveau posibilitatea sa dea pe cineva in judecata pentru hartuire sexuala, acest lucru fiind posibil din anul 1977.