Madame Tussaud. Cine a fost, de fapt, si cum a aparut faimosul muzeu al statuilor din ceara

Madame Tussaud. Cine a fost, de fapt, si cum a aparut faimosul muzeu al statuilor din ceara
Madame Tussaud. Cine a fost, de fapt, si cum a aparut faimosul muzeu al statuilor din ceara

Madame Tussaud. Persoanele din lumea intreaga au auzit macar odata despre Marie Tussaud si despre sculpturile ei de ceara. Faimosul muzeu este una dintre principalele atractii turistice din Londra. Atrage ca un magnet turisti din intreaga lume. S-a nascut cu numele de Marie Grosholtz, in anul 1761 la Strasbourg, in Franta.

Cu putin timp inainte sa apara pe lume, tatal ei, Joseph Grosholtz, era ucis in razboiul de sapte ani. Si-a petrecut copilaria in Berna, Elvetia. Acolo a trait in casa anatomistului si a modelatorului de ceara, dr. Philippe Curtius, acolo unde mama ei lucra ca menajera. Cei doi s-au apropiat, iar Marie il numea pe Curtius unchiul ei. El este cel care a invatat-o arta modelarii cu ceara.

Madame Tussaud. Cine a fost, de fapt, celebra artista

Atunci cand avea doar 15 ani, a creat primul portret de ceara: figura filosofului Voltaire. Mai tarziu, a lucrat multe figuri ale unor oameni celebri. Printre ei se numara Jean-Jacques Rousseau si Benjamin Franklin. Marie a devenit ulterior favorita la palatul Versailles. Ea a fost cea care a invatat-o pe Esora lui Ludovic al XVI-lea, regele Frantei, arta modelajului.

In anul 1789, atunci cand a izbucnit Revolutia Franceza, Marie Tussaud si profesorul ei au intrat in dizgratiile autoritatilor. Marie a fost arestata, apoi capul i-a fost ras pentru a o pregati pentru executie. Din fericire insa, a fost eliberata datorita unuia dintre sustinatorii lui Curtius.

Madame Tussaud. Tussaud si Curtius au primit un rol nou, dar cutremurator. Au fost obligati sa faca masti de ceara pentru oamenii care urmau sa fie executati. Fotografia inca nu exista in acele timpuri. Aceste masti au fost create cu scopul de a pastra vie memoria persoanei dupa moartea sa. Se crede ca atunci a creat Marie mastile lui Ludovic al XVI-lea, al Mariei Antoinette si al lui Jean-Paul Marat.

Cum a aparut faimosul muzeu al statuilor din ceara

Philip Curtius a murit in 1794, iar Marie Tussaud a mostenit atunci lucrarile lui de ceara. In anul 1795, Marie s-a casatorit cu inginerul Francois Tussaud. Cei doi au avut 3 copii: fata care a murit dupa nastere si 2 fii, Joseph si Francois. Relatia dintre cei doi soti a devenit tot mai tensionata.

Madame Tussaud. In anul 1802, iluzionistul german Paul Philidor i-a sugerat lui Marie sa mearga la Londra. Ea a fost de acord si a plecat de acasa cu unul dintre fiii ei. Acolo, Marie Tussaud, la varsta de patruzeci de ani, a decis sa inceapa o afacere pe cont propriu.

Artista a organizat ulterior o expozitie a lucrarilor sale de ceara. A avut un succes fabulos in fiecare oras in care a ajuns. Asa a strans bani si faima. In anul 1822, si cel de-al doilea fiu al lui Marie, Francois, s-a alaturat mamei si fratelui sau. Apoi a devenit tot mai implicat in afacerea cu ceara a familiei, conform tabu.ro.

Madame Tussaud. In 1835, Tussaud a stabilit locatia permanenta a expozitiei la Londra. Muzeul inca mai prezinta mai prezinta cateva dintre lucrarile de ceara create chiar de Marie Tussaud. Cu timpul, aceasta colectie absolut fascinanta de figuri de ceara s-a extins. Acum este reprezentata in Londra, Amsterdam, Beijing, Berlin, Sydney, Hong Kong, San Francisco, Shanghai si multe alte orase.