Maldive, tara care este inghitita de apele oceanului. Cum se lupta autoritatile cu aceasta problema

Maldive, tara care este inghitita de apele oceanului. Cum se lupta autoritatile cu aceasta problema
Maldive, tara care este inghitita de apele oceanului. Cum se lupta autoritatile cu aceasta problema

Sunt aflate in Marea Arabiei, la sud-vest de Sri Lanka si India. Insulele Maldive sunt o locatie tropicala de vis, apreciata de turistii din intreaga lume. Turistii savureaza aici atoli de corali, inconjurati de nisip alb fin. Se gasesc la tot pasul statiuni luxoase unde se practica sporturi nautice de clasa mondiala.

Dar probabil ca nicio alta locatie turistica nu se confrunta cu o amenintare a mediului la fel ca insulele Maldive. Statiunile de lux sunt renumite in intreaga lume. Insa, cu un numar important de insule aflate cu sub 1m deasupra nivelului marii, oceanele in crestere le ameninta existenta.

Un viitor sumbru pentru insulele Maldive

„Suntem una dintre cele mai vulnerabile tari de pe Pamant si, prin urmare, trebuie sa ne adaptam”, a declarat vicepresedintele insulelor Maldive, Mohammed Waheed Hassan, intr-un raport al Bancii Mondiale din 2010. Raportul a avertizat cum ca aproximativ 200 de insule naturale locuite ar putea fi scufundate pana in 2100.

Insulele Maldive s-au orientat catre o noua forma de geo-inginerie: crearea unui oras modern, supranumit „Orasul Sperantei”, pe o noua insula artificiala, botezata Hulhumale.

O noua lume

Pre-Covid, turistii curiosi puteau vizita noul oras insular. Acesta incepe sa prinda forma la aproximativ 8 km de capitala insulelor Maldive, Male. Insa, cu peste 500.000 de locuitori raspanditi in arhipelag, furnizarea de servicii este un cosmar logistic care consuma resurse. Lipsa de oportunitati de angajare este un factor care duce somajul tinerilor la peste 15%, potrivit unui raport al Bancii Mondiale din 2020 .

Pe langa amenintarea pe termen lung de scufundare, cresterea eroziunii costiere ameninta, de asemenea, 70% din infrastructura. Exista, de asemenea, ingrijorari cu privire la invadarea surselor importante de apa dulce cu apa sarata de mare.

„Dupa tsunami-ul din 2004, a fost introdus un program de imbunatatire a rezilientei prin insule mai sigure”, a explicat Areen Ahmed, directorul dezvoltarii afacerilor de la Housing Development Corporation (HDC) care supravegheaza Orasul Sperantei, din insulele Maldive. „Hulhumale este dezvoltat prin considerente atente asupra schimbarilor climatice in arhitectura si comunitatile sale.”

Recuperarea continua a terenurilor folosind milioane de metri cubi de nisip pompat de pe fundul marii a ridicat noua insula la mai mult de 2m deasupra nivelului marii.


Sursa: BBC

Foto: Pixabay