Retete pentru masa de Craciun. Sarbatorile vin agale, iar detaliile sunt cele care fac diferenta. Craciunul se apropie cu pasi repezi si desi nu putem sa sarbatorim ca in ceilalti ani, o masa cu cei mai apropiati care ti-au fost alaturi in toata aceasta perioada trebuie sa existe. Niste preparate bune cu siguranta ii vor face pe cei dragi sa uite de tot si toate. Iata cateva idei pentru retete si unele trucuri pentru primirea oaspetilor.

Masa de Craciun: 7 retete cu care iti vei da gata oaspetii

In curand va trebui sa pornesti la cumparaturi, iar pentru a putea avea o masa pe cinste asa cum iti doresti trebuie sa fii organizat. Poti sa-ti uimesti extrem de simplu invitatii. Cateva trucuri dincolo de preparatele pe care le pui pe masa sunt legate de ambianta. Atmosfera e si ea un un punct important. Muzica trebuie sa fie armonioasa, potrivita sarbatorilor, dar nu prea tare, pentru a va putea auzi in timp ce povestiti la primul fel de mancare.

Retete pentru masa de Craciun. Casa trebuie si ea sa fie pregatita in spiritul sarbatorilor – luminite, bradul impodobit, ghirlande prin camere si lumanarele pe masa din camera undei urmeaza sa-i poftesti. Ca sa te asiguri ca nu te prind invitatii cu lucrurile nepregatite, incearca sa aranjezi din timp din ele, chiar daca pornesti aceasta calatorie si cu cateva zile mai devreme. Pentru un plus e indicat sa pui betisoare parfumate sau alte odorizante cu mirosuri specifice sezonului rece.

Ai putea sa-i intampini cu: ceai, palinca, sangria sau un pahar simplu de vin, ulterior o gustare deosebita sunt biscuitii din fulgi de cocos. Pentru ceva sarat poti sa incerci bruschete cu vinete si menta, mai apoi poti incepe cu artileria grea. De asemenea, saratelele sau vesnicul cozonac sunt de ajuns.

Retete pentru masa de Craciun

Retete pentru masa de Craciun. Alte retete pentru primele feluri

  • Frigarui de porc cu ceapa rosie, ciuperci si ardei rosu
    Ingrediente: 600 grame carne de porc, ceapă roşie, 12 roşii cherry, 6 căţei de usturoi, ciuperci, ardei roşu, ulei, sare, piper, o linguriţă de boia.

Mod de preparare: Pisează usturoiul şi adaugă puţin ulei. Amestecă, până rezultă o cremă ca de maioneză. Adaugă un pahar cu apă. Taie carnea bucăţele şi stropeşte-o cu căteva linguri de mujdei. Păstrează restul de mujdei pentru servit. Presară sare şi piper. Formează frigărui, alternativ carne, roşie, ciuperci, ardei şi ceapă. Pune-le pe grătarul încins. Sunt gata în 20-30 de minute. La mijlocul perioadei de prăjire, pudrează-le cu boia de ardei. Serveşte-le cu mujdei şi salată verde.

  • File de peste la cuptor cu legume la gratar si sos de capere

Ingrediente pentru 10 porţii:
File de peşte (şalau /cod) – 1,750 kg
Ulei de măsline – 60-80 ml
rozmarin, frunze de ţelină, salvie uscate
Lamâi – 150 g
Ardei iute roşu – 50 g
Ardei gras (roşu, galben) – 250 g
Zucchini – 250 g
Morcovi tineri – 250 g
Ţelina apio – 250 g
Oţet balsamic – 10 ml
Sare – 10 g
Piper negru, proaspăt măcinat – 2 g
unt şi făină în cantităţi egale
Capere – 60 g

Mod de preparare: Încalziţi cuptorul la 200C. Încingeţi gratărul şi ungeţi cu ulei. Amestecaţi 60 mililitri ulei de măsline, zeama de la o lămâie şi condimentele dorite, aşezaţi fileurile de peşte într-o tavă unsă cu ulei, ungeţi fileurile cu marinata pregătită. Introduceţi tava acoperită la frigider pentru minim 30 de minute. Curăţaţi şi spălaţi legumele, tăiaţi ardeii şi zucchini felii, morcovii pe jumătate, ţelina apio în felii de 7-8 cm, ardeiul iute curăţat de seminţe şi tăiat pe jumatate. (Sursa: eva.ro)