Mituri din Romania comunista despre familia lui Nicolae Ceausescu. Dictatorul ar fi fost descendentul lui Mihai Viteazul

De ce s-a zvonit odinioara ca Nicolae Ceausescu ar fi descendentul lui Mihai Viteazul?
De ce s-a zvonit odinioara ca Nicolae Ceausescu ar fi descendentul lui Mihai Viteazul?

Multe au fost zvonurile si legendele pe care le-a lasat in urma dictatorul regimului comunist, pe langa o Romania speriata de ea insasi. De ce s-a speculat in acele vremuri ca insasi presedintele Republicii ar fi fost descendentul lui Mihai Viteazul? Cum l-a facut asta sa se schimbe si ce comportament a avut cu toti oamenii dupa ce i s-a spus asta?

Romania comunista: zvonuri si legende

Miturile și zvonurile nu au încetat niciodată să răsune despre familia Ceaușescu. Poveștile care mai de care mai interesante, unele adevărate si altele departe de realitate au continuat sa curga chiar si dupa Revolutie, dupa ce romanii s-au dezmeticit usor-usor si au simtit ca se pot juca in sfarsit cu libertatea cuvintelor. O parte din miturile soptite intre anii ’70- ’80 s-au dovedit a fi chiar realitati, cum ar fi baia decorata cu kilograme de aur dintr-o vila de protocol a dictatorului. Vizitele erau insemnul ca imediat trebuiau sa vina in urma sotilor legende si povestiri. „Apăruse un zvon la un moment dat că Ceauşescu ar fi vrut să ridice un bloc în centrul Timişoarei, în faţa Catedralei, ca să n-o mai vadă de la balconul Operei, când venea în vizită. Asta deşi el şi-a înmormântat tatăl cu preot”, a spus istoricul Ioan Haţegan.

Pana si libidoul tovarasului a fost subiect de discutie in randul oamenilor care au incercat pe cat posibil sa-si creioneze o idee despre cine este seful statului. „Se mai spunea despre Nicolae că doar cu Elena se simţea bărbat sau că i-a fost documentat arborele genealogic până la Mihai Viteazul. Din câte ştiu, chiar a avut un grup de istorici care au încercat să găsească originea lui Nicolae Ceauşescu, pe linie paternă, în Mihai Viteazul. Astfel de lucruri se întâmplă când vorbim de cultul personalităţii”, a explicat istoricul bănăţean.

Zvonuri si legende din Romania comunista: dictatorul ar fi fost descendent al lui Mihai Viteazul

Nicolae Ceausescu ar fi fost descendentul lui Mihai Viteazul

Multe dintre mituri erau legate despre familia lui, de altfel foarte simpla, pentru ca multi stiau ca cei din linia directa cu presedintele Romaniei erau saraci lipiti pamantului si ca parintii acestuia au reusit cu greu sa-si creasca marea familie.

„Se spunea că, înaintea vizitelor în zonele agricole, se întâmpla să fie vopsite câmpurile de pe traseul delegaţiei oficiale, să arate mai bine. Sau că erau mutate animalele de la un CAP la altul, pe măsură ce Nicolae Ceauşescu ajungea acolo, ca să pară că sunt mai multe”
Ioan Hategan, istoric banatean