Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion. Aceasta trecere dintre ani era cel mai important moment al Sarbatorilor de Iarna, pe vremea regimului comunist. Nicolae si sotia lui, Elena Ceausescu, erau si de aceasta data in centrul atentiei. Cei doi aveau o serie de traditii si obiceiuri pe care le respectau cu strictete in fiecare an.

Pentru ca nu puteau sa se bucure de petreceri la restaurant, acestea fiind rezervate numai pentru nomenclaturisti, romanii se distrau in apartamente, in grupuri mici. Era singura seara din an cand Televiziunea Romana difuza un program prelungit si cand nu se lua lumina. Romanii incropeau mancarea pentru Revelion din ceea ce gaseau in galantare sau pe sub mana.

Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion

Pe masa de Revelion, in casele romanilor, se gaseau adesea pahare cu vin spumant in loc de sampanie, bananele puse la copt ori preparate din carne de porc, aduse pe ascuns din gospodariile de la tara. In acest timp insa, cuplul de dictatori se bucura de bucate gustoase dupa bunul plac. Toate evenimentele se desfasurau intr-o anumita ordine.

Totul incepea in data de 31 decembrie, atunci cand Nicolae si Elena Ceausescu primeau urari de bine in direct, la TV. Acest eveniment se intampla in sala de sport a clubului Floreasca din Capitala. Aici lucrau din greu zeci de persoane timp de multe saptamani, pentru a construi niste decoruri enorme.

Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion. Se foloseau cateva zeci de brazi inalti de pana la opt metri, care erau trimisi din toata tara. Fiecare regiune istorica a tarii aducea urari pentru noul an si prezenta cadouri, in prima parte a zilei de 31 decembrie. Atunci, Nicolae Ceausescu inregistra un mesaj care era difuzat, in fiecare an, chiar la miezul noptii.

Cei doi soti petreceau cu cei mai importanti nomenclaturisti ai vremii. Pe masa se gaseau din plin mancaruri traditionale romanesti, precum friptura, sarmale, pui la ceaun, salata de boeuf si piftie. Se pare ca Elena Ceausescu prefera doar bauturile dulci, pentru femei. Avea grija de fiecare data sa nu se imbete. Nicolae Ceausescu prefera sarmalele.

Ce mancau de Revelion Elena si Nicolae Ceausesu

Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion. Insa, dictatorul mai gusta din plin si preparatele traditionale din peste: saramura, plachia si ciorba de peste. Ca bautura, el bea vin alb, si tuica de pruna, fiarta si indulcita. La petreceri, cantau cei mai cunoscuti artisti ai vremii, iar masa se incheia cel tarziu la ora 2:00, atunci cand sotii Ceausescu mergeau la culcare. Obiceiurile lor nu se opreau aici.

Camil Roguski era arhitectul care se ocupa in fiecare an de impodobirea brazilor, dar si de primirea cadourilor de Craciun si de Anul Nou. El a facut o serie de dezvaluiri despre felul in care petreceau cei doi soti sfarsitul de an. Se pare ca Nicolae si Elena Ceausescu aveau o serie de pretentii, la care nu renuntau orice ar fi. Unele cerinte erau chiar socante.

Facea asta in fiecare an, impreuna cu Elena

Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion. ”Ii faceam po­mul de Craciun, trebuia sa se simta mirosul de padure, adu­ceam doua masini mari de cetina. Puneam numai glo­buri albe, im­podobeam brazii de la fiecare vila a lui, nu puneam dulciuri sau luminite electrice, pentru ca nu ne dadeau voie pompierii. Printre brazi puneam ani­male salbatice impaiate pentru ca-i placeau lui Cea­usescu.

De Re­velion, fa­milia Cea­usescu nu facea ceva iesit din comun, ba din con­tra, era vorba de ceva banal. Se uitau la televizor, urmareau amandoi discursul lui. Lui Ceausescu ii placea sa se vada la televizor. Aproape toti trimiteau niste prostii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Sa traiti Tovarasu’ Ceausescu». Si te stergeai cu picioarele pe nasul lui„, a povestit Camil, conform adevarul.ro.

Obiceiul lui Nicolae Ceausescu de Revelion. „Tablouri facute dupa fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. In ultimul an s-a luat hotararea ca noi sa trimitem fiecarui judet in parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case si palate ale lui Ceausescu. Mobila, obiecte decorative, ceva care sa fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai faceam cate o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau sa le vada. De fiecare data Ceausescu ii lua Elenei cate un buchet de flori”, a adaugat arhitectul Roguski.