Pensii 2020. Acesti romani se pot pensiona mai devreme cu 13 ani. Inca 12 meserii, adaugate in categoria conditiilor de munca speciale

Pensii 2020. Acesti romani se pot pensiona mai devreme cu 13 ani. Inca 12 meserii, adaugate in categoria conditiilor de munca speciale
Pensii 2020. Acesti romani se pot pensiona mai devreme cu 13 ani. Inca 12 meserii, adaugate in categoria conditiilor de munca speciale

Legea 188/2020 aduce recunoasterea unor noi profesii ca locuri de munca in conditii speciale, a informat Casa Nationala de Pensii.

Printre ocupatiile care sunt luate in considerare in aceasta lege se numara:

-control nedistructiv cu radiatii ionizante
-izolare cu vata minerala
-galvanizare
-sablare/zincare
-vopsitorie
-sudura
-montare/demontare schele
-lacatuserie montaj
-tubulatura montaj
-polizare montaj
-mecanica montaj
-electrica montaj

Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dar si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul anual pentru cei asigurati in sistemul public de pensii.

Perioada de dinainte de 1 aprilie 2001 in care salariatii au desfasurat activitatile din lista de mai sus va fi asimilata stagiului de cotizare realizat in conditii speciale de munca.

Beneficiile dispozitiilor pentru pensii

Reducerea varstei de pensionare cu 13 ani pentru salariatii care au profesat cel putin 25 de ani in locurile de munca mai sus mentionate.

Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare la pensii realizat in conditiile mentionate.

Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati in cazul persoanelor care au lucrat cel putin 25 de ani la locurile de munca mai sus indicate.

Cine poate beneficia de dispoziţiile acestui act normativ  

Beneficiari pot fi toate persoanele care solicita deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrarii in vigoare a actului normativ pentru pensii in discutie si care au desfasurat activitatile mentionate mai sus.

IMPORTANT pentru pensii!  

Pentru recunoasterea perioadelor lucrate in conditii speciale, persoana interesata trebuie sa depuna adeverinta eliberata de angajatorul la care a lucrat. Adeverinta poate fi eliberata si de catre detinatorul legal al arhivelor acestuia.

Modelul adeverintei poate fi descarcat aici.

Sura: Adevarul
Foto: HaiHuin2