Pensii 2020. Romanii pot cumpara vechime ca sa iasa la pensie. Proiectul a fost aprobat de Guvern

Pensii 2020. Romanii pot cumpara vechime ca sa iasa la pensie. Proiectul a fost aprobat de Guvern
Pensii 2020. Romanii pot cumpara vechime ca sa iasa la pensie. Proiectul a fost aprobat de Guvern

Pensii 2020. Dupa o serie de discutii, Guvernul Orban a aprobat in sedinta de joi,24 septembrie, proiectul de OUG privind unele masuri din domeniul pensiilor publice. Conform acestui proiect, romanii pot “cumpara” vechimea in munca, necesara ca sa iasa la pensie.

Persoanele care nu indeplinesc conditia stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limita de varsta sau anticipata, pot sa contribuie la sistem prin plata contributiilor de asigurari sociale. Asta se poate face pe o perioada de 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala.

Pensii 2020. Ionel Danca, purtatorul de cuvant al Guvernului, a anunta ca este o modalitate prin care persoanele care nu au stagiu complet “pot cumpara vechime”, conform hotnews.ro. “Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, in termeni populari, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare. Fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri, 25 septembrie, Ionel Danca.

Pensii 2020. Romanii pot cumpara vechime ca sa iasa la pensie

In nota de fundamentare se mai arata necesitatea implementarii unor masuri de largire a sferei de asigurati ai sistemului public de pensii. Se poate realiza prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat. Trrebuie sa achite contributia de asigurari sociale pe o anumita perioada. Dau astfel posibilitatea exercitarii dreptului fundamental la pensie.

In ultimii ani, au venit numeroase astfel de cereri din partea romanilor. Mai ales de la cei care nu au fost asigurati pentru perioade de timp. Actul normativ are in vedere evitarea de la excluderea sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau anticipata partial in cadrul sistemului public de pensii. Risca asta intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de lege cu privire la stagiul de cotizare.

Pensii 2020. In lipsa indeplinirii conditiilor de pensionare, pot doar sa apeleze la sistemul de asistenta sociala. Iar acest fapt ar impovara si mai mult bugetul de stat. Actul normativ mai prevede completarea art. 159. Prin acesta se urmareste ca, in situatii exceptionale, perioadele prevazute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informatiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de munca, existente in arhiva electronica.

Pensii 2020. Aceasta arhiva a fost creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile exceptionale mentionate anterior pot fi: distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, declarate in conditiile legii, angajatorii au incetat activitatea si/sau daca arhiva acestora nu mai poate fi identificata,

Proiectul a fost aprobat de Guvern

Pensii 2020. Arhiva electronica cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca cat si carnetele de munca scanate. Aceste situatii sunt ivite ulterior crearii arhivei electronice. Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost elaborat impreuna cu Casa Nationala de Pensii Publice.

Este absolut necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce contine carnetele de munca scanate. Cu atat mai mult cu cat persoanele vizate nu mai pot realiza alte venituri, din cauza intervenirii riscului batranetii. Arhiva electronica prevazuta are doua componente. ELe cuprind datele preluate din carnetele de munca si datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de munca.