Personaje si creaturi din mitologia greaca. Mituri si motive fascinante ramase in urma de la popoarele antice

Personaje si creaturi din mitologia greaca
Personaje si creaturi din mitologia greaca

Toate povestile trecutului si lucrurile pe care le-am mostenit in materie de istorie, cultura, gastronomie sau principii sunt desprinse si din credintele popoarelor trecute. Marile genii au luat aminte la valorile lor si le-au transpus usor vremurilor in care au trait si tot asa pana s-a ajuns la ceea ce avem in acest secol. Care sunt cele mai interesante personaje si creaturi din mitologia greaca ce au reusit sa-i inspire pe mai marii scriitori?

Personaje si creaturi din mitologia greaca

Mitologia greaca este plina de poveste, simboluri, legende si personaje extrem de interesante, toate fiind luate la rand de cei pasionati de perioada zeilor greci. Cele mai celebre sunt Calul Troian sau perseu, dar conform specialistilor sunt zeci si zeci de creaturi mitologice cu o poveste aparte din acea perioada, fiecare avand rolul ei bine stabilit in acele vremuri.

Cei doisprezece zei ai Olimpului

Ares – zeul războiului în mitologia greacă. A fost asociat cu Tracia, iar orașul Aeripolis din sudul Greciei este închinat lui.
Afrodita – zeița frumuseții și iubirii în mitologia greacă. Numele roman al zeiței este Venus.
Artemis – zeița vânătorii.
Apollo – zeul zilei, al luminii, artelor, protector al poeziei și muzicii, în mitologia greacă sau romană. A fost conducătorul corului muzelor și era numit și
Phoebus – Apollo.
Atena – zeița înțelepciunii, una dintre cele mai mari divinități din mitologia greacă. Era numită și Pallas Athena sau Pallas. A fost zeița tutelară a cetății Atena.
Demetra – zeița agriculturii în mitologia greacă, reprezentată cu grâne sau o torță, printre altele.
Dionysos – zeul vegetației în mitologia greacă, al pomiculturii, vinului, extazului și fertilității. Era numit și Bacchus sau Liber.
Hera – zeița protectoare a căsniciei, a căminului, dar și a femeilor măritate. De asemenea, Hera era și regina zeilor și a oamenilor. Era fiica lui Cronos, al Rheei, sora lui Zeus, Poseidon și Hades.
Hefaisots – zeul focului, al metalelor, metalurgiei, fierarilor, sculptorilor și artizanilor. Era cunoscut de romani și cu numele de Vulcan, iar creațiile sale i-au uimit chiar și pe zei.
Hermes – zeul comerțului, zborului și hoților în mitologia greacă. Hermes era și călăuza umbrelor celor morți către lumea subpământeană.
Poseidon – zeul mării, fiul lui Cronos și al Rheei. La fel ca și ceilalți frați ai său, atunci când s-a născut, Poseidon a fost înghițit de tatăl său și apoi dat afară.
Zeus – “Tatăl zeilor și oamenilor”. Conducătorul zeilor de pe muntele Olimp, Zeus este zeul cerului și fulgerelor în mitologia greacă. (Sursa:libertatea.ro)

personaje si creaturi din Grecia antica

Mituri si motive

Uranus și Geea (mitul genezei lumii)
Cele douăsprezece munci ale lui Heracles
Prometeu – creatorul oamenilor (mitul creației omului)
Pedepsirea lui Prometeu (motivul pedepsei supreme)
Călcâiul lui Ahile (motivul punctului slab)
Firul Ariadnei (motivul labirintic)