Peru a redeschis Machu Picchu pentru un singur turist

Peru a redeschis Machu Picchu pentru un singur turist
Peru a redeschis Machu Picchu pentru un singur turist

Peru a deschis ruinele incase din Machu Picchu pentru un singur turist japonez. Acesta asteptase aproape sapte luni pentru a vizita situl patrimoniului mondial.

Jesse Katayama urma sa viziteze Machu Picchu in martie, dar aesta a fost inchis din cauza coronavirusului.

Acces permis dupa o cerere speciala

Ministrul culturii, Alejandro Neyra, a declarat ca domnului Katayama i s-a acordat accesul dupa ce a depus o cerere speciala.

Vechea cetate incasa, cea mai importanta atractie turistica din Peru, este de asteptat sa se redeschida la capacitate redusa luna viitoare. Nu a fost anuntata inca o data exacta.

Katayama a planificat sa petreaca doar cateva zile in Peru. El a ramas insa blocat in orasul Aguas Calientes, langa Machu Picchu, in luna martie, din cauza reglementarilor de calatorie.

Machu Picchu, un vis devenit realitate

“Venise in Peru cu visul de a putea intra”, a declarat dl Neyra intr-o conferinta de presa virtuala, luni.

Domnului Katayama i s-a permis sa intre in ruine sambata cu seful parcului, “astfel incat sa poata face acest lucru inainte de a se intoarce in tara sa”, a spus domnul Neyra.

Intr-un videoclip inregistrat pe varful muntelui Machu Picchu, turistul a sarbatorit calatoria mult asteptata.

“Acest turneu este cu adevarat uimitor, va multumesc”, a spus domnul Katayama.

Peru a raportat peste 849.000 de cazuri de coronavirus si 33.000 de decese de la inceputul pandemiei, potrivit datelor colectate de Universitatea Johns Hopkins.

Ruinele unui oras extraordinar

Machu Picchu este un sat incas din secolul al XV-lea, situat in regiunea Cusco. Ruinele au fost redescoperite in 1911 de catre arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locuri stravechi din lume. In timp ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand “vechiul pisc” in limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incasii l-au transformat intr-un mic, dar extraordinar oras.


Sursa: BBC
Foto: escape.com.au, BBC