Povestea Castelului Peles, simbolul monarhiei. Curiozitati si legende

Povestea Castelului Peles. Legende si povestiri
Povestea Castelului Peles. Legende si povestiri

Castelul Peles este unul din cele mai frumoase resedinte de la noi. Desi construit de regele Carol I intr-o perioada in care arhitectura moderna era departe, toti cei specialistii din zilele noastre apreciaza fiecare bucatica de istorie si fiecare mic detaliu din splendoarea cladirii extrem de impozante.

Povestea Castelului Peles. Detalii din ziua construirii

Multe personalitati ale tarii au copilarit acolo precum: Ferdinand, Carol al II-lea sau Regele Mihai. Carol I a cumparat acolo 1.000 de pogoare de teren, chiar langa manastire, pentru a avea un loc retras si linistit pentru resedinta sa de vara.

Ideea a venit in 1872, iar in 1873 a adus arhitecti din Germania si Austria. „Să se ridice acest castel și să fie terminat pentru a putea fi leagănul dinastiei mele, al dinastiei naționale”, declara emoționat Carol I, la 10 august 1875, cand lucrarile au inceput.

Detalii despre Castelul Peles

Cheltuielile constructiei – 16 milioane de lei, de aur

La finalizarea lui, in 1914, s-a tras linie: 16 milioane de lei, de aur, fusese cheltuiti pentru aceasta constructie. „Regele Carol I aducea cu el la Sinaia toată eticheta curții regale și de asemenea preocupările politice și diplomatice”, explică Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Muzeului Peleș.

In vizite regale acolo au fost Regii Oscar al II-lea si Gustav al V-lea al Suediei, Printul de Wales, viitorul Rege Eduard al VII-lea al Marii Britanii, Regina regenta Ema a Tarilor de Jos, Imparatul Franz Joseph I al Austro-Ungariei, mostenitorul tronului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand si mult altii.

Castelul Peles, simbolul monarhiei

Legenda si povestiri

Se spune ca Regele Carol I a vizitat de mai multe ori locurile din Valea Prahovei, iar in timp ce mergea pe Valea Telejanului o roata de la trasura domneasca s-a rupt asa ca a innoptat la o manastire din Podul Neagului, Sinaia de azi. Peisajul i-a luat ochii, atunci a fost momentul in care a hotarat sa construiasca palatul acolo.

In timpul sapaturilor pentru instalatia de apa lucratorii ar fi gasit peste 100 de placi din aur inscriptionat intr-o limba necunoscucta si mai multe obiecte tot din aur. Istoria acelui tezaur n-a fost inca dovedita.

La temelia Castelului Peles au fost depuse doua pergamente intr-un tub de sticla inchis invelit in plumb, alaturi de o colectie de 100 de monede cu chipul Domnitorului Carol.

Materialele de constructie sunt de provenienta romaneasca.

Domnitorul a supravegheat in detaliu lucrarile pe tot parcursul anilor.

Castelul Peles adaposteste aproximativ 60.000 de obiecte de arta.

Cladirea are 160 de camere cu mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara 66 de metri inaltime, iar in zona s-au mai construit tot in acea vreme doua cladiri mai mici: Pelisorul si Foisorul.

La dorinta Reginei, a fost achizitionat un serviciu de cafea atat de subtire incat era aproape translucid, denumit ”coaja de cafea”. Acesta ar fi fost transportat in unt pana in Romania, de frica sa nu fie afectat pe parcursul traseului.