Povestea lui Grigore Uruc, taranul analfabet care omora copii de Anul Nou: modul terifiant prin care actiona. Pana si lui Nicolae Ceasusescu ii era frica

Povestea lui Grigore Uruc, taranul analfabet care omora copii de Anul Nou
Povestea lui Grigore Uruc, taranul analfabet care omora copii de Anul Nou

Cazul lui Grigore Uruc inca trezeste frica. Se spune ca acesta era unul din criminalii vremii de care pana si lui Nicolae Ceausescu ii era teama. Cum actiona acesta si ce pozitie a luat atunci dictatorul comunist? Criminalul a fost penultimul om care a primit sentinta cu moartea in regimul trecut.

Dosar “Cerasela” – Povestea lui Grigore Uruc, criminalul roman care omora copii de Anul Nou

Numele lui Grigore Uruc inca trezeste teama printre cei care au trait in vremurile trecute si au luat la cunoscutinta detalii din crimele sale terifiante. Acesta a fost un caz deosebit de cruzime de la noi din tara. Dosarul “Cerasela”, numele primei sale victime, arata modul terifiant prin care actiona.

Totul se petrecea la finele anilor ’80, cand se vorbea despre aparitia unui nou Ion Ramaru, iar neputinta il obliga pe Nicolae Ceausescu sa ia o pozitie ferma vizavi de caz. Cerasela Diminet a fost prima sa victima, un copil al strazii de numai 14 ani care a fost descoperita in interiorul unei centrale termice pe data de 2 ianuarie 1985.

Povestea lui Grigore Uruc, criminalul roman care omora copii de Anul Nou

Modul terifiant prin care actiona. Cum a fost descoperit?

Fetita a fost strapunsa de nenumarate ori de lovituri de cutit, dar moartea survenise din cauza unei primi lovituri puternice, stabilisera atunci medicii legisti. Specialistii au confirmat ca decesul avusese loc in prima zi a anului. In ciuda efortului depus de oamenii legii, criminalul nu a fost gasit.

Un an mai tarziu, tot in noaptea dintre ani, un al copil al strazii (un baietel de 13 ani) a fost descoperit in apropierea Scolii Generale nr. 4. Trupul lui fusese sfasiat de caini, asa ca medicii nu au putut identifica urme lasate de arma crimei. Cosmin Gruiu (14 ani), a treia victima, a fost strapunsa de 24 de ori de lama cutitului ucigasului. Anul 1988 a insemnat sfarsitul terorii celor din Buzau. Grigore Uruc fusese descoperit de autoritati, dar apucase sa faca si a patra victima, o alta fetita in varsta de 13 ani.

  • Criminalul a fost penultimul om care a fost condamnat la moarte in timpul regimului comunist. Executia lui a avut loc pe data de 11 iunie 1988.