Indepartat, neatins si putin vizitat, mozaicul viu colorat din jurul insulei columbiene Providencia este produs de cel de-al treilea cel mai lung sistem de bariere de recif de corali de pe Pamant.

O insula mica, verde smarald, se materializeaza in Marea Caraibelor. Varfurile vulcanice de mult stinse se ridica de-a lungul insulei, cu paduri dense pe flancuri si nisip auriu la margini.

„Marea celor sapte culori” este un petec de culoare verde-albastruie, produs de cel de-al treilea cel mai lung sistem de recif de bariera de pe Pamant.

Providencia, cea mai putin columbiana parte din Columbia

Indepartata, neatinsa si putin vizitata, Providencia este partea cea mai putin columbiana din Columbia. Cu o suprafata de doar 17 km, insula are o istorie tumultuoasa si o identitate culturala distincta. Este situata in vasta Rezervatie Seaflower Biosphere, protejata de Unesco. Providencia se afla la aproape 800 km nord-vest de Columbia continentala.

A ajunge la Providencia presupune o calatorie complicata si relativ costisitoare prin insula mai mare, mai turistica, San Andres, la 50 km sud. Ca urmare, numarul vizitatorilor este scazut, mai putin de 100 la orice moment dat, chiar inainte de criza Covid-19.

Cei 5.000 de locuitori din Providencia au un amestec de mosteniri afro-caraibiene, britanice, Miskito (un grup indigen din America Centrala), spaniole si franceze. Vorbesc un creol englezesc si sunt de obicei baptisti sau rastafari, spre deosebire de columbienii continentali care sunt predominant catolici.

„Providencia este foarte sigura, foarte linistita”, a spus un sofer de taxi, pe drumul spre satul de pe coasta de vest. „Oamenii pescuiesc, lucreaza in turism, isi lucreaza gradinile. Puteti cultiva orice aici – cartof dulce, patlagina, fructe de paine, manioc, pepene verde”.

Cea mai buna modalitate de a iti face o impresie despre Providencia, cunoscuta local ca Providence sau Old Providence, este dupa apa. Se pot face excursii cu barca, cu ghid. Pe traseu, se trece pe langa golfuri linistite si plaje aproape goale, presarate cu palmieri si ocazional cate o coliba.

Istoria insulei

Initial, o baza pentru piratii olandezi, Providencia a devenit una dintre primele colonii ale Angliei, cand un grup de colonisti au ajuns cu nava Seaflower, in 1631.

La suprafata, aceasta pata izolata a unei insule pare o alegere putin probabila pentru o asezare. Cu toate acestea, pentru colonistii instariti care au sustinut proiectul, solurile fertile din Providencia pareau mult mai potrivite pentru cultivarea unor culturi valoroase precum bumbacul decat Plymouth, Massachusetts. Acolo, un alt grup de colonisti care calatoreau pe Mayflower, o nava de aceeasi clasa cu Seaflower, debarcasera cu 11 ani mai devreme.

Pozitia strategica a insulei in Caraibe, intre America Centrala si America de Sud – ideala pentru a efectua raiduri private impotriva navelor Imperiului Spaniol, a fost un factor care a contribuit la popularea sa.

Colonia s-a luptat cu secete, recolte slabe si lipsa fortei de munca, precum si cu atacuri spaniole. De-a lungul timpului, colonistii s-au transformat din servitori ai Marii Britanii in stapani de sclavi, cu sute de sclavi din Africa adusi pe insula. Potrivit istoricului Carrie Gibson, autor al Empire’s Crossroads, Providencia a fost ulterior locul primei rebeliuni a oamenilor inrobiti intr-o colonie britanica. In cele din urma, in 1641, un alt raid spaniol a terminat definitiv colonia. Cu toate acestea, stapanirea spaniola a fost la fel de scurta. Au fost atacati de pirati englezi, olandezi si francezi. Cel mai faimos a fost capitanul Henry Morgan.

O mare de sapte culori

Catune de case cu umbra pastelata, verande cu hamac si gradini luxuriante, asezate adesea in jurul unei biserici simple. In spatele lor se ridica dealuri verzi, pline de portocali, mango, guava, soursop si bumbac. Dincolo de New Westminster, fondat in 1631 si numit acum Old Town, se afla Santa Isabel, cel mai mare dintre cele sapte sate ale insulei. Acesta gazduieste cateva cladiri municipale, magazine, cafenele si biserici.

Scufundarile si snorkelling-ul din Providencia sunt, in mod previzibil, excelente. In jurul valorii de 25 ° C, apa este suficient de calda pentru orice activitate. In timpul scufundarilor se pot observa broaste testoase, caracatite, pesti albastri si galbeni, precum si paduri de anemone, constelatii de stele de mare si grupuri de corali.

In cautarea capitanului Morgan

Potrivit legendei, piratul galez – care mai tarziu in viata a devenit proprietar de sclavi, a fost numit locotenent guvernator al Jamaicii. Acesta a depus niste comori pe mica insula Santa Catalina, cunoscuta local ca Ketlina si care este acum legata de Santa Isabel de catre un pod de ponton rahatos. In zona Providencia, se poate vedea un tun vechi ruginit, care pare ca ar fi fost dragat de pe fundul marii. Cunoscut ca Tunul lui Morgan, marcheaza locul in care soldatii spanioli au executat odata pirati.

Au fost atacati de pirati englezi, olandezi si francezi. Cel mai faimos a fost capitanul Henry Morgan.

Dincolo de povestile cu pirati din Providencia

Astazi, desi pare idilic, insula se confrunta cu provocari. Serviciile de sanatate si educatie sunt limitate, multi tineri au plecat sa studieze sau sa lucreze in alta parte, iar criza climatica alimenteaza eroziunea costiera. Dar exista si motive pentru a fi optimisti. Constientizarea culturii distincte a Providentei creste, datorita lansarii in 2017 a doua filme produse pe insula: Capra cu noroc, filmat in limba creola locala si Keyla, a carei distributie este formata aproape in totalitate din rezidenti din Providencia. De asemenea, este in desfasurare un proiect de restaurare a sectiunilor deteriorate ale sistemului recifal San Andres-Providencia. Desi numarul de vizitatori a crescut usor inainte de pandemia Covid-19, indepartarea insulei ar trebui sa o ajute sa scape de supraturismul care distruge o mare parte din Caraibe.

Piratii s-ar putea sa fi plecat, dar Providencia ramane, asa cum a fost mereu, o insula a promisiunilor.


Sursa si foto: BBC