Realitatea din basmul Alba ca Zapada si cei sapte pitici. Oglinda “fermecata” inca exista FOTO

Realitatile din basmul Alba ca Zapada
Realitatile din basmul Alba ca Zapada

Povestile de adormit copiii sau care sa le stimuleze imaginatia pe timp de zi nu sunt numai basme. Unele din ele sunt inspirate din realitate, precum cea a Albei ca Zapada si cei sapte pitici. Care a fost inspiratia Fratilor Grimm? De la ce a pornit totul si care sunt asocierile unor intamplari din carte cu intamplari din realitatea de atunci?

Alba ca Zapada si cei sapte pitici, basm inspirat din realitate

Un grup de cercetatori au descoperit ca Alba ca Zapada a fost Maria Margaretha Catharina von Erthal. Tanara a trait in secolul al XVIII-lea, in Germania.

Ea s-a nascut in anul 1728 si a fost fiica printului Philipp Christoph von Erthal care s-a recasatorit cu Claudia Elisabeth Maria von Venninge dupa decesul mamei biologice al fetitei sale. Femeia era foarte rea si nu o avea deloc la suflet pe Maria. Fratii Grimm au locuit relativ aproape de locul unde s-a nascut protagonista scrierii lor.

Oglinda originala din care s-au inspirat Fratii Grimm pentru povestea Alba ca Zapada

Realitate vs basm

Oglinda fermecata – obiectul era pastrat la Spessart Museum din Lohr am Main si are 1.6 metri, iar geamul ei provine din Spania – Alicante. Oglinda are proprietati acustice, astfel vorbele rostite reverbereaza.

Padurea si muntii – e vorba de regiunea din Spessart unde sunt sapte munti peste care trece Alba ca Zapada in fuga sa de acasa.

Piticii – piticii au fost mineri care lucrau in conditii precare si fara resurse prea multe de mancare. Acestia nu au avut o crestere normala din cauza celor mentionate, iar in realitate purtau caciuli colorate si hainele le aveau mereu rupte si neingrijite.

Marul otravit – se zvonise ca un batran care ura copiii din apropierile locului unde s-a nascut Maria a cufundat unul din ele in matraguna, planta care se foloseste pe post de anestezic si da senzatia ca pacientul e decedat, dar pe parcurs isi revine. Nu exista date concrete care sa fi atestat faptul ca fata ar fi mancat exact acelasi mar.