Reteta de sarmale. Cetatenii din Republica Moldova nu folosesc varza murata

Reteta pentru sarmale. Cei din Republica Moldova nu folosesc varza murata
Reteta pentru sarmale. Cei din Republica Moldova nu folosesc varza murata

Deși ai crede că sarmalele sunt peste tot la fel în România, cei din Republica Moldova folosesc altă retetă. Daca unii dintre ei folosesc prepararea normala a acestora, cu varza murată, altii o gatesc asa cum au invatat de la mame si bunici. Iata cum prepara ei cel mai iubit fel de mancare al romanilor! Ingrediente si pasii de care ai nevoie pentru a reproduce felul principal.

Reteta de sarmale fara varza murata

Ingrediente:
2 căpăţini de varză nu foarte mari,
• 500 g de carne de porc,
• 2-3 linguri de orez,
• 2 cepe,
• 3 linguri de ulei vegetal,
• 2 linguri de verdeaţă tocată,
• sare,
• piper negru măcinat,
• frunze de dafin,
• 6-8 roşii sau 1½ lingură de piure-tomate,
• 1-2ardei dulci,
• ½ borş acru de casă (vezi reţeta „Borş de tărîţe”) sau un vârf de cuţit de sare de lămîie,
• 1 pahar de smîntînă.

Mod de preparare:
Taie varza in mod egal, inlatura cotorul si fierbe-le in apa sarata peste care adaugi bors. Pune umplutura pe fiecare foaie de varza nu prea mare la marime si apoi aseaza-le in oala potrivita pentru a sta mult timp la cuptor. Pune sarmalele straturi si toarna peste ele un suc din: pasta de rosii amestecata cu ardei dulce si verdeata tocata, ulterior introdu totul la cuptor. Pune bors acru inainte de 10-15 minute ca ele sa fie complet gata. Se servesc cu smantana si cu ardei iute.

Reteta de sarmale. Cei din Republica Moldova nu le pregatesc cu varza murata

Alte ingrediente, același mod de preparate

un kg carne tocată porc
300 gr carne tocată vită
două cepe tocate mărunt
câteva felii de slănină bine afumată
o jumătate cană de orez, cantitate care poate fi urcată până la o cană plină, eu nu-i văd rostul, prefer mai puțin orez. care trebuie spălat bine în câteva ape
3 linguri cu bulion
50-100 grame untură de rață, o găsiți în magazine, căutați-o, altfel, dacă nu e untură, merge cu niște ulei, da’ eu insist să fie untura aia de rață
mărar tocat
câteva crenguțe de cimbru proaspăt
piper proaspăt măcinat
vin alb, sec, vreo 300 de ml, și restul apă, pentru fiert
sare
două verze murate, de talie mare, mărime XXL