Reteta pentru gomboti cu prune. Desertul are origini austro-ungare

Reteta pentru gomboti cu prune. Ce ingredient secret stiu gospodinele?
Reteta pentru gomboti cu prune. Ce ingredient secret stiu gospodinele?

Nu multi dintre romani au avut copilaria marcata de acest desert, pentru ca doar in unele zone se pregatea acest preparat. Care e cea mai buna reteta pentru gomboti cu prune si care e secretul special pe care gospodinele il stiu? In pesmetul prin care dai galustele trebuie sa pui un ingredient special.

Reteta pentru gomboti cu prune. Ce ingredient special trebuie sa pui in pesmet?

Galustele cu prune mai sunt cunoscute in special cu denumirea de gomboti, dar li se mai spune si knedli sau gomboc. Acestea au la baza un aluat cu cartofi, in mijloc deosebita pruna coapta si aromata si sunt invelite in pasmet cu zahar si cu ingredientul deosebit – putina scortisoara. Cei care nu o iubesc o pot elimina din reteta.

Desertul e popular in Ardeal si Banat, dar gospodine din mai multe zone l-au adaptat preferintelor caselor si a pofticiosilor de la masa sau partii unde locuiesc. In Ungaria se numesc gombóc sau knédli; in Slovenia „knedl(j)i”; in Cehia knedle (dm. knedlíky); in Slovacia, „knedľa” (plural: knedlíky); in Luxembourg, Kniddel(en); in Bosnia, Croatia, Polonia si Serbia, knedle; in Italia canederli.

Cum sa faci cei mai buni gomboti cu prune? Care e ingredientul secret?

De ce ai nevoie si cum sa le prepari?

Ingrediente
10-20 prune (in functie de dimensiuni)
800 g cartofi fierti in coaja
250 – 300 g faina (in functie de soiul cartofilor)
2 oua intregi
o lingurita rasa de sare

Mod de preparare
Pune cartofii la fiert in coaja intr-o oala mare cu un varf de sare, Dupa ce au fiert, lasa-i la scurt si racit pret de 10 minute, decojeste-i si zdrobeste-i cu presa speciala pentru cartofi. Pune peste ei doua oua, sare si in jur de 200 de grame de faina, pe rand. Framanta bine compozitia si adauga restul de faina.

Pune cate putin aluat in palma, fa loc pentru cate o pruna si dupa modeleaza totul intr-o bia uniforma. Pune galustele la fiert aproximativ 10-15 minute. Dupa ce le scoti din apa da-le prin pesmetul in care ai pus aromele si sunt gata de servit.