Retete cu zeama de varza murata. Cum sa o folosesti in mancare

Varza murata: valori nutritionale si beneficii in consumul acesteia
Varza murata: valori nutritionale si beneficii in consumul acesteia

Exista o multitudine de retete care au la baza zeama de varza. Ea mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de “moara” si e ingredientul de care se folosesc multe gospodine pentru a oferi o aroma acra catorva preparate. In ce mancaruri o poti folosi si ce trebuie sa stii? Aceasta e buna si pentru marinata la unele carnuri grase.

Retete cu zeama de varza murata

Zeama de varza e recomandata in sezonul rece, atunci cand organismul e predispus infectiilor respiratorii. Cura cu zeama de varza murata e ieftina, utila, usor de tinut si e si pe gustul multor romani.

Ciorba de oase cu zeama de varza murata
Ciorba de potroace
Ciorba de oase acrita cu zeama de varza
Ciorba de fasole verde
Ciorba de praz cu pui
Ciorba de carnati de casa
Ciorba de pui
Ciorba pescareasca
Ciorba de fasole
Ciorba de porc
Ciorba de oua cu carnati si zeama de varza
Cotlet de porc in zeama de varza
Kaiser de casa
Varza calita
Sunca fiarta in zeama de varza
Sunculita cu boia in marinata de varza murata
Mancare de mazare cu zeama de varza

Beneficiile conumului regulat de zeama de varza. Ce spun specialistii si cui nu-i este recomandat?

Ce spun specialistii?

“Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase. Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant. În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei”
Florin Ioan Bălănică – Sursa:csid.ro

ATENTIE! “Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod”, arata medicul.