200 de schelete antice de oase de mamut au fost descoperite sub un santier al unui aeroport la nord de Mexico City. Acesta este cel mai mare sit de oase de mamut gasit vreodata.

Arheologii de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic au realizat pentru prima data ca zona ar putea ascunde oase de mamut dupa ce au gasit in noiembrie doua capcane de mamut sapate de oameni. Descoperirea a avut loc in timpul sapaturilor de rutina pentru a nivela terenul pentru aeroport.

Capcanele erau aflate intr-o zona utilizata ca groapa de gunoi in orasul Tultepec. Ele contineau oasele a cel putin 14 mamuti columbieni.

Santierul aeroportului international Felipe Angeles este la doar 19,3 km de aceste capcane. Acolo, echipele au descoperit in luna mai ca fundul uscat al lacului Xaltocan continea cel putin 60 de schelete mamut. Totalul descoperit a ajuns de atunci la 200. Mai multe oase de mamut inca asteapta sa fie scoase de sub pamant.

Acum, cate un observator insoteste fiecare buldozer de pe santier. In cazul in care se descopera oase noi de mamut, acesta anunta prezenta lor, potrivit AP.

Cel mai mare sit cu oase de mamut a fost descoperit anterior, in Hot Springs, Dakota de Sud. Acesta detinea ramasitele a aproximativ 60 de mamuti.

Descoperirea sutelor de oase de mamut ar putea explica de ce au disparut mamutii

Mamutii columbieni au ajuns in America de Nord in urma cu aproximativ 1 milion de ani. Aveau o inaltime de pana la 4,3 metri si traiau la fel de mult ca oamenii.

Spre deosebire de mamutii din Europa, acesti mamuti probabil nu aveau mult par. Acest fapt a fost o adaptare la climatul mai cald al Americii de Nord. Zona lor se intindea de la Canada la Nicaragua si Honduras.

Mamutii columbieni au disparut cu 10.000 de ani in urma. Multi paleontologi cred ca vanatorii umani preistorici au jucat un rol major.

Cercetatorii cred ca mamutii s-au impotmolit in noroi de-a lungul tarmului lacului, apoi ar fi murit de foame sau inecati.

Acest lucru s-ar fi putut intampla in mod natural, deoarece ierburile si stuful lacului ar fi atras mamutii sa se hraneasca. Dar numarul urias de oase de mamut ar putea indica si ca oamenii au folosit malul lacului in avantajul lor.

Oamenii, implicati in disparitia mamutilor?

Daca acest lucru este adevarat, ar insemna ca oamenii au fost capabili sa omoare un numar mai mare de mamuti decat se credea anterior. Ar putea exista, de asemenea, dovezi ca oamenii antici mancau carne de mamut ca parte esentiala a dietei lor – nu sporadic, asa cum se credea anterior.

Dar, oasele gasite nu au aratat inca niciun semn care sa indice ca oamenii au macelarit animalele.

Daca oamenii ar fi implicati in moartea creaturilor, totusi, acest lucru ar sprijini ideea ca oamenii au contribuit la disparitia mamutilor columbieni din America. Cealalta teorie sugereaza ca animalele au pierit din cauza pierderii habitatului, cauzata de vremea incalzita odata cu sfarsitul erei glaciare.

Este posibil ca oamenii sa fi facut instrumente din oase de mamut. Chiar daca oamenii nu au ucis direct mamutii din albia lacului, apar dovezi ca civilizatiile antice din zona foloseau oasele animalelor pentru unelte. Arheologii au descoperit pana acum zeci de unelte in jurul sitului care au fost cel putin partial fabricate din oase de mamut.

Mamutul a trăit și pe teritoriul României

Uimitor, dar mamutul a trait si pe teritoriul tarii noastre pana acum 20.000-30.000 de ani. Ramasitele de oase de mamut descoperite in tara noastra au in jur de doua milioane de ani…

In 2014 s-au gasit bucati de fildes de mamut la Poiana Ciresului (Piatra Neamt). Oasele aveau o vechime de 20.000 de ani.

Sursa: ScienceAlert

Foto: BusinessInsider