Traditia sarutului sub vasc, Semnificatia obiceiului din noaptea de Revelion

De unde vine traditia sarutului sub vasc si care e semnificatia ei?
De unde vine traditia sarutului sub vasc si care e semnificatia ei?

De unde a pornit traditia sarutului sub vasc in noaptea dintre ani si ce simbolizeaza, de fapt? De ce faceau oamenii la inceputuri asta si ce insemna pentru ei? Totul a pornit de la vechii nemti, care aveau o credinta aparte in legatura cu provenienta vascului. Legendele despre planta aducatoare de noroc sunt fabuloase!

De unde vine traditia sarutului sub vasc de Anul Nou?

Vascul a fost mereu o planta iubita de oameni, indiferent de anii in care ne indreptam imaginatia. Norvegienii, druizii celti si indienii nord-americani il considerau sacru. Acesta se credea ca aduce noroc in casa, bunastare si fericire. Cei mai multi care se sarutau sub vasc aveau dorinte precum o familie fericita si sanatoasa, alaturi de intelegere pana la adanci batraneti. Longevitatea dorintelor vine si din faptul ca vascul isi mentine prospetimea verde si in timpul iernii, rezista la ger si intuneric, iar asta se dorea din punct de vedere metaforic atunci cand venea vorba de o relatie strasnica ce reusea sa treaca peste toate obstacolele.

Balder putea fi ucis doar de vasc

Celtii au initiat dintai cultul cu aceasta planta pe care o considerau esenta divina. Cel mai pretios vasc era crescut pe stejar, numit si “lacrima stejarului”. Se credea ca invelit intr-o mantie alba si onorat de preoti alaturi de jerfele a doi tauri albi aducea bunastare zeilor atotputernici pentru a indeparta duhurile rele, arata volumul “Cartea de Craciun” scrisa de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Fiul zeitei Frigga, inainte de reinviere

Legende: forma plantei nu e intamplatoare. Ce se credea in perioada medievala?

O legenda arata ca Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o sageata dintr-o crenguta de vasc, lacrimile albe (care semnifica fructul) ale zeitei l-au readus la viata, iar ea a binecuvantat planta cu daruri si calitati uluitoare.

In alte legende medievale se spunea ca daca doi dusmani se intalneau intamplator sub un pom in care era vasc trebuiau sa inceteze imediat dusmania si sa se impace. In Grecia antica, daca fata care statea sub vasc ramanea nesarutata la finalul serii avea ghinion in dragoste tot anul urmator si nu se casatorea.