Tragedia care zguduie Romania! De ce au murit, de fapt, pacientii de la Victor Babes

Tragedia care zguduie Romania! De ce au murit, de fapt, pacientii de la Victor Babes
Tragedia care zguduie Romania! De ce au murit, de fapt, pacientii de la Victor Babes

Tragedia care zguduie Romania! Din pacate, un nou eveniment i-a cutremurat pe romani, in aceasta seara. Trei persoane au murit si altele au fost salvate in ultima clipa si transportate in alte spitale. Cum s-a putut petrece o asemenea nenorocire, de fapt?

Sectia mobila de Terapie Intensiva fusese pusa in functiune chiar saptamana trecuta. Era deja solicitata la capacitatea maxima, fiind utilizata pentru opt pacienti in stare grava. Se pare ca a fost o problema grava la instalatia de oxigen, dupa ce a scazut brusc presiunea. La fata locului, au ajuns si cei de la Serviciul Omoruri, care cerceteaza incidentul.

Tragedia care zguduie Romania! De ce au murit, de fapt, pacientii de la Victor Babes

Precizare de presa – comunicatul oficial DSU:

“Referitor la situatia petrecuta azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobila de Terapie Intensiva, amplasata in curtea Institutului National Victor Babes din capitala, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Personalul medical care incadreaza Unitatea de Terapie Intensiva Mobila a semnalat intrarea in avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regasite in container si a comunicat echipei tehnice a spitalului ca acestea prezinta o alarma de suprapresiune respectiv, presiune crescuta de peste 6 Bari, limita maxima admisa pentru functionarea corecta si in siguranta a acestor tipuri de echipamente medicale.

In urma verificarii presiunii oxigenului din Unitatea Mobila, ventilatoarele au ramas in avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fata locului a refuzat intrarea in unitate, desi i-a fost oferit de catre personalul medical, echipament complet de protectie impotriva COVID-19. Acesta, in final a parasit incinta spitalului, refuzand sa intre in TIR.

La acest moment este in derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la cresterea presiunii oxigenului peste valoarea maxima admisa, in cadrul Unitatii Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, in urma avariei a demonstrat ca acestea au inregistrat o cresterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din functiune.

Instalarea si operationalizarea Unitatii se realizeaza sub coordonarea DSU si a spitalului iar reglarea continua a parametrilor de lucru, a instalatiei de oxigen care deserveste UTIM-ul, monitorizarea acesteia si operarea unitatii este realizata de echipa tehnica a spitalului.

Din cei 8 pacienți internati in UTIM din cadrul Victor Babes:

  • 1 pacient a fost mutat pe o sectie proprie a spitalului Victor Babes
  • 1 pacient a fost transferat la Spitalul ROL 2 (sectia militara a Ana Aslan)
  • 2 pacienti au fost transferati la Spitalul Bagdasar Arseni
  • 1 pacient a fost transferat la Floreasca
  • 3 pacienti au fost declarati decedati, in urma intrarii in stop cardio respirator”.